Sidor

lördag 16 juni 2012

Jordgubbskaka à la Farmors Cafè

De som har varit på Högsåra och Farmors Cafè vet hur god den här kakan är. Den absolut bästa jordgubbskakan jag någonsin har ätit, och det bästa man kan göra med gubbarna (efter äta dem bara som de är, direkt från jordgubbslandet!)
Jag tycker i alla fall att det är ett konstigt recept med konstiga sätt sätt att göra saker på, men det är alltså inga fel i det. Eller, gräddningstiden kan vara fel, men antagligen är det vår landeugn som det är fel på. Marängen ska vara krispig, alltså inte helt mjuk, men kakan ska definitivt inte vara stenhård och båda lagren ska inte ha samma konsistens. Det kan krävas lite mera tid än 20 min, alltså.

Botten:
3 äggulor
1 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
3/4 dl mjölk
1/2 dl smält smör (=50 g)
2 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
(mandelspån)

minst 3 dl vispgrädde
minst 1 l jordgubbar

Vispa smält smör, vaniljsocker och socker. Vispa i äggulorna, en i taget. Blanda mjöl och bakpulver, rör i växelvis med mjölken. Bred ut på en plåt, det täcker hela fast det inte verkar så. Det blir tunt, men så ska det vara.
Vispa marängen, bred ut den över den råa kaksmeten. Strö över mandelspånen om du vill ha dem. Grädda i 20 min (eller kanske lite längre) och låt svalna.
Dela i två delar, sätt ihop med skivade jordgubbar och vispad grädde emellan. Sätt mera jordgubbar, vispad grädde och mandelspån ovanpå. Om du har lust kan du pudra florsocker över, men det är verkligen inte nödvändigt och har enligt min inga fördelar. Så äter du allt vad du orkar.
Fem personer äter massor för att få slut på den här kakan. Den räcker till kanske 8 och alla är nöjda. Men du kan antagligen inte laga för mycket, den tar nog slut ändå...


- Posted using BlogPress from my iPad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar