Sidor

torsdag 7 mars 2013

Gästbloggning utan poäng

Chokoplattor. Det ska det här inlägget handla om. Orsaker:
-Choko är gott
-Vi sitter just nu på en historialektion och talar om inflation och annat mysigt. För oss som gått företagandekurser känns det ganska onödigt, men vi kan förklara för resten av klassen som har svårt att förstå att pengar inte är lika mycket värda för evigt, att man inte kan trycka upp massor pengar för att betala skulder över landsgränser. Så vi gav det här exemplet: "Om du går till varukkan och säger att du vill ha en chokoplatta och betalar med en monopol(spelet) peng, tror du att hon eller han tar emot den och säljer chokoplattan åt er?" Sen började skämten. "Om du är riktigt riktigt söt och säger sokoplatta (läspandes) så kanske det går"
-Jannicas mamma jobbar på fazer, så reklam...

"Choklad är ett antal olika livsmedel baserade på kakaobönan. Bönan framställs av kakaoträdet Theobroma cacaos frukt. Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayaindianer. Bönorna tros ha använts i åtminstone 2 500 år. Till Europa togs choklad första gången 1502 av Christofer Columbus, och Spanien etablerade tidigt ett monopol på import. Först förtärdes chokladen i form av chokladdryck, och chokladhus som sålde drycken öppnade på många ställen i Europa. 1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första chokladkakan tillverkades 1847.
Många typer av choklad innehåller förutom kakao, i form av kakaomassa eller kakaosmör, även socker. Mörk choklad innehåller i huvudsak kakaomassa, medan vit choklad består av kakaosmör.
När mjölk ingår i blandningen kallas den mjölkchoklad. Choklad används som tilltugg, i bakverk, glass, dryck eller sötsaker, men kan även användas som krydda i matlagning. Idag används huvudsakligen tre olika sorters kakaobönor vid tillverkningen av choklad."

Fint. Sokoplatta.
Ninni

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar