Sidor

söndag 20 januari 2013

Mangocheesecake med hallonsås



Det finns ingen kaka som ser slemmigare ut på bild än den här... Lita på att den är helt fin och ganska oslemmig i verkligheten. Som alltid med gelatin blir det lite slemmigt, men inte så farligt faktiskt. Jag jobbar på att klara av att tycka om saker med gelatin, och med den här kakan lyckades det faktiskt.
Jag ska inte använda ordet äcklig om den här kakan, men den är helt enkelt inte lika god utan såsen. Det fattas något. Den blir bara en söt grej utan något konstigt, en söt grej utan själ. Så kommer hallonsåsen och kaboom, den har en fin och speciell personlighet som gör den till något man kommer ihåg. Mangon smakar inte så mycket, men behövs nog ändå för att det ska bli något. Den kommer där lite efteråt som en påminnelse om att det här inte alls var en så tråkig kaka. För det är den inte. Det är en fantastik kaka som passar perfekt som efterrätt, speciellt när den inte är lika söt som de flesta andra efterrätterna. Därför tycker jag att just cheesecakes passar bra som efterrätt, men skulle aldrig drömma om att servera en sådan här på ett kaffebord. 
Tyckte ni inte beskrivningen var lika euforisk som resten av kakorna? Kom ihåg att cheesecakes inte är min största favorit. Men det här gillade jag tusen gånger bättre än alla andra jag någonsin har smakat på!
Botten:
12 digestivekex
100 g smör

Mosa kexen och blanda med smält smör. Platta ut i en form med löstagbar kant, med bakplåtspapper i bottnen. Ställ den på en riktigt kall plats en stund. Där kommer det här finska vädret med -25 väl till pass. Ta in den, ta loss bottnen, sväng upp och ner på ett fat, ta bort pappret, ställ kanten runt kexbottnen och knäpp fast den. Nu kan du hälla på fyllningen hur bra som helst och ta bort kanten före servering och undviker helt problemet med att annars ha ett bakplåtspapper under kakan när du serverar den. Om nu någon förstod min förklaring.

Fyllning:
4 burkar = 500 g mangobabymat, ni vet fruktburkarna alla småbarn älskar. De som finns i babymatshyllan. Det går också med ca 300 g färsk, mixad mango, men då måste man antagligen sätta lite mera socker. Fryst mango skulle jag inte rekommendera, men om det inte finns alternativ så går det väl...
Hälften av saften från en lime
200 g färskost, ex. philadelphia
250 g turkisk yoghurt
1 dl florsocker
5 gelatinblad + 0,5 dl kokande vatten
2 dl vispgrädde
  1. Töm burkarna i en skål. Blanda med limesaften, yoghurten, osten och florsockret. 
  2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  3. Smält dem i det kokande vattnet.
  4. Blanda ner det i mangoröran.
  5. Vispa grädden och rör försiktigt ner den.
  6. Häll ovanpå kexbottnen och låt stelna minst fyra timmar.
Hallonsås:
ca 500 g frysta hallon
0,5 dl socker

Koka upp hallonen tillsammans med sockret. Passera genom en sil, går enklast om man rör om i röran inne i silen med en slev. Mosa liksom ut allt gott ut hallonen genom silen med hjälp av slevens botten. Låt svalna och servera med kakan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar