Sidor

söndag 20 januari 2013

Chokladtårta med chokladmoussefyllning


Det är med risk för att överanvända just den här meningens mening, eller bara ordet fantastisk, jag säger att den här kakan är fantastisk. Alla tre kakinlägg som kommer här kommer att börja på samma sätt, men det är det som är sanningen. De är helt enkelt så bra.
Det här är alltså, för att igen använda ett fjantigt uttryck, drottningen av kakor. Så chokladig att precis alla får nog av choklad i alla fall för några timmar framåt efter ett par bitar. Limen gör den lite fräschare och lite annorlunda än bara choklad, choklad, choklad. Om det är det man är ute efter kan man ju bara äta en chokladplatta. Grejen med den här kakan är fluff blandat med mjuk och kompakt kaka, limens smak som sticker ut mot allt socker, och, så klart, chokladen. Det här är en födelsedagstårta, inte en efterrätt. Den passar liksom som morgonmål om man inte äter något annat. Om nu någon annan än jag tycker att kakor faktiskt kan passa bra som morgonmål...
Så ännu ett par ord om fyllningen. Det är löjligt enkel att göra, får sjukt bra konsistens att göra så gott som vad som helst med, smakar gott och lite annorlunda tack vare färskosten, är lätt att arbeta med, passar till allt. Jag använder den här som både fyllning och glasyr, den här mängden räcker bra till båda.  Testa den och du vill aldrig mera använda något annat till grejer som ska ha chokladfyllning eller -glasyr.

Kaka:
1 dl kakaopulver
3 dl socker
1 dl mjölk
150 g smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
2 limer, saften (riv det yttersta gröna av skalet först, det ska som garnering på toppen)

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Häll kakaon, 1 dl av sockret och mjölken i en kastrull. Hetta upp medan du rör om hela tiden till en slät chokladsås.
  3. Vispa smöret och resten av sockret tills det är fint, ljust och fluffigt.
  4. Vispa i äggen ett i taget.
  5. Blanda ner alla torra ingredienser, chokladsåsen och limesaften. Rör försiktigt tills det är en jämn smet.
  6. Häll smeten i en form, helst med löstagbara kanter (kom i så fall ihåg att sätta ett bakplåtspapper i bottnen) men det är liksom inget tvång. Det fungerar också med andra former.
  7. Grädda i 40-45 min, den ska inte vara kladdig i mitten. 
  8. Låt svalna och dela sedan i två bottnar. 

Fyllning & glasyr:
300 g choklad (ca 50% kakao, lite mindre fungerar också, eller mer om man vill)
200 g färskost ex. philadelphia
4 dl vispgrädde

  1. Smält chokladen.
  2. Blanda den med färskosten, man behöver röra ganska mycket så att det inte får klumpar av vare sig choklad eller ost.
  3. Vispa grädden.
  4. Blanda försiktigt ihop dem. 

Dags att sätta ihop kakan! Lätt som en plätt, bred ut lite mer än en tredjedel av chokladmoussegrejen på den understa bottnen, sätt på den andra, bred på resten och se till att få det på kanterna också. Garnera med lite limeskal. Ställ att stelna på någon kall plats och njut sedan av den, som det chokladmonster du är. Den ska alltså serveras kall, den är lite trevligare då när fyllningen/glaysyren är lite stel som motsats till kakan. Tårtan blir bara bättre till nästa dag, det är viktigare att den är kall än att den är lagad en timme före den serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar