Sidor

onsdag 31 oktober 2012

Människan

Jag hittade världens mest underhållande hemsida. Okej kanske inte, men i alla fall tillräckligt för att göra biologitimmen roligare än vanligt. http://www.de5stora.com/OmRovdjuren/Manniska/. Den ser på människan som ett rovdjur. Första reaktionen var ju att det bara är underhållande, men där står ju inget som inte är sant. Det mesta är inte heller särskilt positivt.
  • Den mest aggressiva och farliga djurarten i världen – både för sig själv och för andra djur. Särskilt i samband med alkohol eller extrem religiös eller politisk tro.
  • Årligen dödas omkring 90 000 älgar och mer än 100 000 rådjur av människor i Sverige. Varje älg ger i genomsnitt ungefär 150 kilo kött och rådjuren i genomsnitt ungefär 10 kilo kött vardera. Totalt betyder det 14,5 miljoner kilo viltkött. Dessutom äter vi 192 miljoner kilo nötkött, 419 miljoner kilo griskött och 3,3 miljoner kilo lammkött. Summa alltså drygt 630 miljoner kilo kött totalt, vilket är ungefär 72 kilo kött per person.
  • Människan omfattas inte av Bernkonventionen. Jakt på människa regleras istället av Genèvekonventionen.
  • Har en starkt toppstyrd social organisation, där ett mindre antal har den mesta makten och rikedomen, medan de flesta har betydligt mindre att säga till om. Vissa stöts helt bort av de övriga.
  • Ägnar ungefär lika mycket tid åt att titta på tv som de andra rovdjuren använder för att skaffa sig föda.

 Den delen som handlar om jakt på människan ver roligast.

Enligt svensk lag är människan fredad, men en viss illegal jakt på människa bedrivs trots det, i såväl tätort som landsbygd. I en del länder avlivas problemmänniskor, men i Sverige sätts de istället i hägn. Människojakt regleras annars internationellt genom Genèvekonventionen. Den förbjuder till exempel vissa typer av ammunition. Det är inte heller tillåtet att använda kemiska eller biologiska vapen. Kärnvapen är däremot tillåtna, i alla fall för de mest dominanta folkgrupperna.Troféer från människan har varierat mycket under årens lopp. Vissa har tagit skalper medan andra sparar på hela huvuden. På senare år har den typen av trofésamlande dock minskat.
Nåjo. Ninni sitter och berättar åt mig om varför igelkotten spottar på sin rygg och läser högt om igelkottens salivproduktion. Kanske rätt åt mig när jag just förklarade till henne vad skillnaden mellan en agnostiker och en ateist är, efter att hela religionstimmen suttit och läst om olika former av ateism på wikipedia. Nu har ju våra timmar varit helt roliga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar