Sidor

lördag 14 juli 2012

Jordgubbssacher & smultroncitronkaka


Vi var och åt middag hos våra vänner för ett par dagar sedan, jag fick såklart laga efterrätt. Gott blev det!
Det finns en orsak att det inte finns bilder var sachertårtan syns ordentligt. Hehe. När man försöker göra en kaka som borde ta två dagar att laga på en halv dag går det väl så... Mamma kallade den för en kladdklump, det var elakt. Riktigt så ful var den inte. Världen har sett vackrare kakor, men inte många godare. Det var en av de godaste kakorna jag har lagat. 
Den andra kakan var en sockerkaka med citron, toppad med florsockerglasyr med citronsaft och smultron. Också god men mycket enklare än jordgubbssachern.
En traditionell sachertårta görs med aprikosmarmelad. Min variant är med jordgubbar. Jag hade riktigt svårt att hitta ett bra grundrecept, så kakan blev inte så lika en riktigt sachertårta. Den blev ännu godare ;) Jag hade ju också lite för lite tid... Jag ska ännu baka en både snygg och god jordgubbssacher innan det här året är slut.
Jordgubbssacher
150 g smör
200 g mörk choklad
3 st ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Fyllning:
500 g frysta jordgubbar
1 dl socker

Glasyr:
1,5 d lvispgrädde
150 g mörk choklad

Tillagning
1 Gör fyllningen först. Lägg jordgubbarna och sockret i en kastrull, koka det tills allt bara faller sönder och det har blivit ganska tjockt. Det tar massor av tid, man kan också bara mixa det om det är bråttom.
2 Smält smöret och lägg i bitar av den mörka chokladen, rör om och låt den smälta.
3 Vispa ägg och socker till en fluffig smet. Blanda ner smör-chokladblandningen. Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker.
4 Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, 200 grader, cirka 30 minuter. Låt kakan svalna i formen, helst stå över natten.
5 Dela kakan i två bottnar. Bred jordgubbsmos på den ena botten och lägg den andra ovanpå. Ställ in den i kylskåpet tills den är riktigt kall.
6 Hetta upp grädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och smält bitar av chokladen under omrörning. Låt chokladen svalna något och bred den över och runt kanten på tårtan. Det går lättare om glasyren har svalnat och kakan är kall. Låt den stelna ordentligt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar