Sidor

lördag 20 mars 2010

Lingon-kolapaj

Det här behövs till 8 portioner:
Pajskal:
125 g margarin
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
Kolakräm:
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör eller margarin
Garnering:
3-4 dl färska lingon eller tinade röda vinbär eller hallon

Gör så här:
1. Smält matfett och blanda det med socker och havregryn.
2. Rör ner mjölet.
3. Tryck ut degen med hjälp av plastfolie i en lätt smord form, helst med löstagbara
kanter 25 cm i diameter och 3 cm hög.
4. Sätt ugnen på 200°
5. Låt ugnen stå i kylen medan ugnen värms upp.
6. Grädda på första falsen nerifrån i ca 15 min.
7. Gör under tiden kolakrämen genom att låta grädde, sirap och socker koka i 10-15
minuter.
8. Droppa lite av smeten i kallt vatten. Den ska inte flyta ut men den ska vara mjuk.
9. Rör ner vaniljsockret och matfettet i kola smeten och låt den svalna.
10. Lägg den nästan kalla smeten i det avsvalnade pajskalet.
11. Låt kallna helt innan de färska lingonen läggs på.

Pajskalet fyllt med kolakräm kan förvaras svalt i ett par dagar, men bären bör läggas dit strax före serveringen. Komplettera gärna med en klick vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar