Sidor

fredag 5 februari 2010

Runebergsdagen

Okej, finns det någon där ute som vet ved det är för dag i dag?*Lyssnar*... Okej, tydligen inte. Då ska jag berätta det. I dag är det Runebergsdagen. Johan Ludvig Runeberg är Finlands nationalskald. Och vet du vad jag lärde mej idag? Att det är 206 år sedan han föddes i dag. På Runebergsdagen brukar man baka runebergstårtor, och receptet kommer HÄR:

Runebergstårtor


150 g smör (eller margarin)
2 dl socker
2 ägg
1 dl mald mandel ca 50 g
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd (en del av pepparkakor)
1 tsk bakpulver eller bikarbonat

2 dl grädde
Till dekoration:
1 dl florsocker
ca 1
2 msk vatten
hallonsylt eller marmelad

Vispa ihop det mjuka fettet samt sockret. Tillsätt äggen ett i sänder och blanda väl. Tillsätt därefter grädden och de ihopblandade torra ingredienserna. Blanda snabbt allt samman till en slät deg.


Fördela degen i små pappersformar, gärna cylinderformade, alltså med rak kant. Fyll formarna bara till 2/3. Tryck med mjölig tumme en fördjupning i varje tårta och fyll gropen med hallonsylt. Grädda i 200 gradig ugn cirka 15 minuter.


Klicka lite hallonsylt på tårtorna. Rör ut vattnet och florsockret till en tjock kräm. Spritsa krämen i en rund ring runt hallonsylten. Eller gör det genom att droppa ner krämen med hjälp av en sked. (Om du inte har pepparkaka till degen, kan du i stället tillsätta 1 tsk kanel och 1 2 tsk nejlika i degen.)


OBS. En del brukar tillsätta lite bittermandelolja i degen. Andra gör en blandning av lite socker, vatten och rom och dränker kakorna med detta före den sista dekorationen.


Egentligen borde jag väl ha berättat det här i går, så skulle ni ha hunnit förbereda tårtorna till i dag, men så blidde det inte.

P.S. Det finns ett barnprogram i Buu-klibben som heter Rune Bergs och Holly Gångs dikthörna, var de läser upp dikter. Rune Berg är en mycket berömd diktare i det programmet, i alla fall enligt honom själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar