Sidor

lördag 25 september 2010

Muffinsfest


I går så var alla kusiner här och åt tacos, och til efterrätt hade vi muffins. MUFFINS i alla tänkbara färger, former och storlekar. Njaa, kanske inte riktigt, men i alla fall fyra sorter. Kladdmuffins (recept i Kladdmuffinsens hemlighet), limemuffins (recept i Cupcakes á la Jacca) äppelmuffins (En äppelkaka i muffinsform, recept nedan) och sockerkasmuffins med ett par bitar Fazers blå instoppade i varje muffins. Alla muffins blev supergoda, men äppelmuffinsen blev extra lyckade. Det blir ca 15-18 muffins, modell amerikanska.
Gammaldags äppelkaka
Till 1 kaka: 200 g smör, 2 dl strösocker, 3 ägg, 4 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 4-5 syrliga äpplen, 1 msk kanel+ ca 1/2 dl strösocker, ett par msk socker at strö över.
Smöra och bröa en rund form. Skala, kärna ur och dela äpplena i tunna klyftor. Krydda frukten med kanel+socker och vänd runt. Vispa rumstempererat smör med strösocker till en fluffig smet. Knäck ner äggen ett i sänder och arbeta ihop smeten så gott det går. I en annan bunke blandas vetemjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Tippa upp blandningen i den smorda och bröade formen. Tryck ner äppelklyftorna i kakan. Strö över ett par msk socker, ytan blir fin och knäckig av det.
Sätt in kakan på nedersta falsen i 175 graders ugn och grädda omkring en timme. Den färdiga kakan stjälps upp efter ett par minuter. Servera med vaniljsås eller grädde.

För att göra muffins, fördela smeten i stadiga muffinsformar, tryck ner äppelklyftor och grädda i 200° ca 15 min. Grädda inte för länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar