Sidor

måndag 15 november 2010

Blåbärsplättar & Tarte Tatin

Det hände något supermysko med html-koden så jag raderade inlägget och började från början...
I varje fall, vi gjorde megagod tarte tatin på fars dag. INte vörlden vackraste, men florsocker reparerar allt...
degen
2,5 dl mjöl, plus extra till pudring
100 gram smör
2 msk råsocker
2 st äggula(or)
Fyllning
1,25 dl råsocker
40 gram smör
5 st äpple(n), skalade, urkärnade och skurna i 4 klyftor
Tillagning
Till degen smular du med fingertopparna ihop mjöl och smör tills de liknar brödsmulor. Blanda i sockret. Tillsätt äggulor och hacka med en trubbig kniv tills det bildas en degboll. Stjälp upp degbollen på en mjölad arbetsyta, strö lite mjöl på händerna och knåda degen mjuk. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i 30 minuter.

Ställ en ugnstålig stekpanna med 20-25 cm i diameter på medelvärme och smält smör och socker tills det liknar sirap. Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg äppelklyftorna i pannan och stek dem i 15 minuter: det ger äpplena en gyllene färg och sockret karamelliseras.

Kavla ut degen på en lätt mjölad yta så att den blir lite större än stekpannan. Lyft pannan från värmen och lägg snabbt degen över äpplena och stoppa in degen runt kanterna. Ställ pannan i ugnen och grädda den i 20 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 20 minuter.

Tag ut kakan ur ugnen och lossa med en kniv runt kanten på tarten. Lägg ett stort ugnsfast uppläggningsfat upp och ner ovanpå stekpannan och vänd snabbt pannan och fatet så att tarten hamnar på fatet. Lyft bort stekpannan så att de guldbruna äpplena och den sirapsaktiga såsen blir synliga.


Till morgonmål var det blåbärsplättar. Mums! Supergoda amerikanska blåbärsplättar med lönnsirap = mitt favorit-morgonmål. Tack Tasteline!
Tillagning
25 portioner

3 ägg
2 dl minifraiche
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk socker
1 dl frysta blåbär
2 msk smält smör

Till servering:
lönnsirap
kesella vanilj

Gör så här
Vispa ihop ägg och minifraiche. Rör ner mjöl, bakpulver, salt, socker och blåbär. Häll hälften av smöret i smeten och smörj plättpannan med resten. Grädda plättar. Servera med lönnsirap och Kesella citrus.


ÅÅÅÅÅÅHHH!!!! BLOGGER FUNKAR INTE (som vanligt) OCH DET GÅR INTe ATT LADDA UPP BILDER!!!!! Försöker igen senare...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar