Sidor

fredag 22 januari 2010

Kladdkaka


Jo, jag har gjort en ny kladdkaka igen. Den här gången en med choklad-kolaglasyr. Pappa Päron sade att den var ganska sliskig, men han gillar inte kladdkakor över huvud taget. Eller jo, han gillar smaken, men han tycker inte det är "tillräckligt förfinat för att serveras hemma hos oss". Jag tror egentligen att han tyckte att det var det mumsigaste han har ätit sedan Ågge fyllde ett. Nåja, men i alla fall tog den slut genast. Det är är vad som är kvar... (Eller kanske det är kvar två bitar, men det skulle inte ha blivit ett snyggt foto av det (:) Och så kommer receptet;

150 gram

smör

2 st

ägg

2,5 dl

strösocker

1 tsk

vaniljsocker

1 msk

kaffe, kallt

1,5 dl

vetemjöl

0,5 dl

kakao

1 tsk

bakpulver

Fudge

1,5 dl

vispgrädde

1,5 dl

strösocker

2 msk

ljus sirap

100 gram

mörk choklad, (gärna 70 proc kakaohalt

75 gram

smör, rumstempererat

Garnering

1 msk

kakao

Tillagning

ca 10 bitar



1. Sätt ugnen på 175 grader.



2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.



3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.



4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.



5. Pudra över kakao.


P.S, man kan skippa kaffet om man vill(:

1 kommentar:

  1. Först blev texten lite konstig i tusen olika färger, så jag färgade den grön. Bli inte rädd för det!

    SvaraRadera