Sidor

torsdag 6 januari 2011

Vårt musiksystem

Jag bjuder in en gästbloggare i dag. Hur jag än skriver kommer jag ändå inte att lyckas göra Pappa Päron nöjd :) Varsågod, Pappa Päron! Bloggen är din!

Tack för ordet, min kära avkomma. Syftet med blogginlägget är en lätt resa in i världen av perfekt ljudåtergivning. Jacca har många gånger konstaterat att hon INTE FATTAR hur ruttet ljud många av hennes kompisar har i sina hemmastereon. I vårt hem strävar vi till perfektionism, både i uppfostran av våra barn och gällande t.ex. ljudåtergivning.
Ljudåtergivning beskriver vad det är frågan om i ett wasabinötskal. Att reproducera musiken såsom den lät när den lämnade Elaine Paiges läppar eller Juha Torvinens gitarrsträngar. Klart som korvspad eller vad? Det är en ganska lång kedja, som är lika stark som dess svagaste länk. Det börjar med mikrofonerna (som också kan ha inbyggda fel vilka måste kompenseras, liksom akustiken i inspelningsrummet) som skall snappa upp ljudet. Sedan sker en analog/digital omvandling när ljudet översätts till ettor och nollor. Sedan mixas kanalerna och ljudet optimeras får att låta antingen realistiskt och/eller "kiva". För att kunna lita på att det blir perfekt så används ofta högtalare i världsklass, t.ex. Genelec 8030A samt subwoofer 7050B. Detta så att alla toner från bas 20Hz till diskant 20.000Hz skall återges realistiskt. Sedan distribueras musiken på CD eller MP3/Spotify. Om man spätar 10euro i månaden för Spotify premium så har man tillgång till bättre ljudkvalitet/högre bithastighet. Datorljud är alltid packat på något vis, och det försämrar ljudet lite. Är man en edsvuren knäppskalle-hifist så köper/lagar man FLAC-filer, som inte är packade överhuvudtaget.
Nåja. Hemma så har man förslagsvis en dator med ett separat ljudkort var omvandlingen från digital till analogt sker. Försummas detta så finns det ingen möjlighet att uppnå återgivning av hög kvalitet. I hushåll där det strävas efter perfektionism så leds det digitala ljudet från MacBook datorn till d/a omvandlaren via en optisk TOSLINK kabel. Från d/a omvandlaren Cambridge DacMagic går det analoga ljudet via balanserade Neutrik kablar till TC Electronics Level Pilot ljudkontroll och sedan till Genelecarna. Givetvis balanserat hela vägen. Sen har jag spikat fast madrasser, soffdynor och mjukisdjur på väggarna, så akustiken skall vara perfekt. Så tvättar jag öronen till jul och midsommar så inte vaxet skall störa det perfekta ljudets väg in i hjärnan.

1 kommentar: