Sidor

söndag 2 januari 2011

Surdeg II

Vem alla kommer ihåg min surdegsserie, den som bara hade ett inlägg? Nu kommer det fler! Bättre sent än aldrig... I dag ska den handla om hur man startar sin surdeg. Det tar mellan fyra dagar och en vecka innan den är så klar att man kan lämna den ensam en längre tid. Mer om det i nästa inlägg i serien!
HUR MAN STARTAR EN SURDEG:
Det här behövs:

  • Ca 1 dl rågmjöl
  • Vatten
Dag 1:

  • 1 rågmjöl vatten och 2 msk vatten blandas i en burk, sätt på locket och låt den vara ifred med lockaet fast i två dygn.
Dag tre (ni skulle lämna den två dygn!):

  • Mata degen (eller såsen) med 1 msk rågmjöl
Dag fyra:

  • Mata den med 2 msk vatten och 2 msk rågmjöl. Låt stå ett dygn. 
Nu är den i princip klar. Det finns lite olika sorters surdegsbrödsrecept, i vissa ska man bara ha typ 2 msk som man sen gör en större deg av under natten, i vissa ska man ha upp till 4 dl. Min surdeg brukar vara ungefär 6-7 dl stor, den i bor i en enlitersburk. Men det är helt upp till en själv. Det finns inga för- eller nackdelar med att ha en stor, inte heller med en liten. Om man vill ha en stor surdeg matar man den med 2-3 dagars mellanrum med 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten  tills den har blivit så stor man vill ha den.

Det här var det svåra sättet. Det enkla sättet är att hitta någon kompis som har en surdeg och be att få lite av den. Jag borde också kunna ge eller posta lite i torkad form om någon vill ha :)
Något geni har säker redan dessutom listat ut att det här blir en rågsurdeg. Om man vill ha en vetesurdeg tar man helt enkelt vetemjöl (:
Jag har aldrig startat en surdeg, men det borde nog fungera...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar