Råg-Arnold
4 1/2 dl vatten
6 dl vetemjöl
4 dl rågmjöl
1/2 paket jäst
1 msk ljus sirap
1 msk salt
3 1/2 dl surdeg (råg)
Blanda alla ingredienser och knåda 12 min på låg hastighet.
Vila 2 h
10 baguetter, jäsa 1 timme, snitta innan ugnen
250°, i mitten av ugnen, spraya med ågge-sprutan 10 gånger, efter 5 min släppa ut ångan
Grädda allt som allt 10-15 min
ELLER
2 delar, sätt på ett mjölat bord, trotta under kanterna, rulla i mjöl och sätt i 25-30 cm formar, jäsa 1- 1 1/2 h, grädda i 250° mitt i ugnen, spruta in vatten, sänk temperaturen till 220°, vänta 5 min och öppna sedan ugnen för att släppa ut ångan, grädda vidare. Grädda allt som allt ca 25-30 min, färdiga vid 98°.
Nu när jag ser receptet ser jag att jag nog inte brukar göra så här. Om man följer ingrediensmängderna blir degen ganska lös, så man sätter den direkt i formen. Om man vill göra baguetter, vilket jag aldrig har testat, måste man nog ta ganska mycket mer mjöl. Prova er fram! Det här var mitt första surdegsbröd, och det blir jättegott (:
Nu kommer en annan favorit, ett ljust surdegsbröd som får hård och god skorpa om man gör det rätt:
Levainbröd på rågsur
Surdeg, dagen före:
30 g (3 msk) surdegsgrund
2 dl vetemjöl
1 dl vatten
Blanda ihop & låt stå framme över natten i en skål/burk med lock.
Nästa dag:
Surdegen från kvällen före
5 g (1 tsk) jäst
2 dl vatten
5 dl vetemjöl
1-1 1/2 tsk salt
Rör snabbt ihop & lämna ifred 45 min under duk.
Ta tag i varje "hörn" (tänk att degen är fyrkantig) i bunken, turvis, och vik in mot mitten. Låt vila 45 min, samma sak, vila 45 min, samma sak. Låt jäsa 1 timme.
Baka ut brödet. det enklaste sättet är att bara hälla ut degen i en hög på plåten, om man inte bryr sej om utseendet. Det blir nog ändå fint. Jäs i en timme.
Sätt in brödet i 250° ugn. Spruta in lite vatten med en blomspruta, eller släng in ett par isbitar. Vädra ett par gånger under gräddningen.
Grädda i 30-35 min, om brödet ser mörkt ut så sänk värmen.
ÄT!!
Det första receptet blir två limpor i brödformar. Jag har absolut ingen aning om varifrån det kommer, jag fick det uppläst för mej i telefon en gång för längesen.
Det andra kommer från den bästa boken i världen, Enklare bröd, som jag skrev om tidigare. Det blir ett bröd, men går bra att dubbla eller tredubbla.
Tusen tac för både roten och receptet. skall försöka mej på eget bröd. Råg-arnold låter skumt...men gott.. Ringer dej om jag bir i strulet - vilket jag säkert blir...
SvaraRadera-Lotta-