Sidor

söndag 27 september 2009

Italienska maränger

Pappa Päron skulle nödvändigtvis sätta marängerna på silverfat...
I går när vi hade gäster gjorde jag italienska maränger. Skillnaden mellan vanliga maränger och dem var att man hällde en sockerlag som var 121° i de vispade äggvitorna istället för vanligt socker. De borde väl ha blivit lite sega, men jag tror att jag gräddade dem lite för länge, så de blev de inte. Men goda blev de åtminstone! I dag morse när jag smakade på en hade den sugit åt sig lite fukt, så den var perfekt seg, men tyvärr helt mjuk på ytan. De ska ju vara krispiga på ytan och sega inuti! receptet kommer här:
4 äggvitor
1/2 + 2 dl strösocker
1/2 tsk pressad citron ( inte nödvändigt)
1/2 dl vatten

Vispa äggvitorna plus den lilla sockermängden till hårt skum. Koka en sockerlag med resten av sockret och vattnet. Den ska bli exakt 121°. Häll sockerlagen i en liten stråle i äggvitan under tiden som du vispar mycket. Vispa tills det har kallnat, spritas ut små maränger och grädda i 100° i ca en timme. De känns kladdiga på ytan när de är färdiga, men bli fina när de har svalnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar