Sidor

torsdag 30 juni 2011

Fantomen

Jag förstår mej inte riktigt på min syster Calzzi. Just nu är jag på mommos och moffas lande, var de råkar ha en dator och en mokkula, så jag kan blogga, och här har Calzzi, Fiisu, mamma och Fjuni varit ett par dagar medan jag och Pappa Päron och Ågge har varit på vårt eget lande och varit ute  med båten, simmat, ätit chokokex och salta nötter och sett på en gammal VHS-film.
I varje fall så finns det typ 50 gamla fantomentidningar här, vår morbrors gamla, som Calzzi bara läser och läser och läser. Jo, jag har också läst dem, men Fantomen är inte   bra att man kan läsa samma tidning sådär en miljard gånger. Det blir nästan så att när man har läst ungefär 100 äventyr (jo hon prenumerar) så börjar man liksom fatta hur de är uppbyggda och hur de kommer att sluta. De är inte mera lika spännande, helt enkelt, eftersom man nästan vet hur det ska sluta. Så därför förstår jag inte hur man vill läsa samma tidning om och om igen, det är ju spänningen som gör hela serien läsvärd eller?

onsdag 29 juni 2011

Mosse Malbergs bedrifter

Mosse Malberg = Ågren, om nu någon undrar...
I dag har Mosse lyckats med mycket. Först sov han till klockan 10, något som han ALDRIG gör. Så for vi till båten, och han var ovanligt lugn. En stund. När han skulle hoppa i båten missade han, och hamnade i vattnet. När Pappa Päron sedan böjde sej ner efter honom så föll hans Iphone i vattnet. Allt var Ågges fel, eller hur? Så tog jag ett morgondopp i den lilla smutsiga viken och dök efter den. Det var inte svårt att hitta den, men så klart fungerar den inte och kommer aldrig mera att göra det om inte ett under sker.
Vi for äntligen ut, stannade på en liten holme och släppte lös Ågge. En stund var han bara snäll, så hoppade han i båten. Pappa fick ut honom, men han ville tillbaka, så han försökte dra tillbaka båten med tänderna! Han drog i repet som han hade i munnen! Han lyckade inte, vi for vidare till Högsåra (och Farmors Café), och här har han gjort alla galna med att skälla och pipa. Vi får väl se vad han hittar på till näst!

torsdag 23 juni 2011

Blogg-sommarpaus

Tror inte att jag kommer att blogga så mycket nu fram till typ mitten av augusti, för nu börjar ju sommarlovet på allvar!  Alla får semester, vi far till lande... Så här ser mitt program ut för en tid framåt:

  1. Fira midsommar fredag-lördag
  2. Fara till lande åtminstone lördag-tisdag, kanske längre
  3. Senast fredag, komma hem och blogga & packa till...
  4. ...FBK-lägret som börjar på söndag (men man måste fara till stationen och packa på lördag)
  5. På nästa söndag kommer jag hem igen, bloggar kanske, eller så far jag direkt till våra kusiners lande (om jag minns rätt skulle vi fira någons födelsedag)
  6. Fara hem och tvätta lägersaker och blogga, antar jag
  7. Vara på lande
  8. Äta glass
  9. Fara ut med båten
  10. Simma i havet
  11. Fara till Högsåra/Farmors Café
  12. Äta mera glass
  13. Bränna mej i solen
  14. Blogga från någon random dator på något random ställe
  15. Simma mera
  16. Baka jordgubbskaka
  17. I början av augusti: fara hem och packa till scoutlägret
  18. Blogga
  19. Fara till scoutlägret
  20. Ha roligt där
Tja, så antar jag att bloggningssäsongen börjar (och med den också skolan...)!

onsdag 22 juni 2011

Kanelbullar

Har ni upptäckt att man får en kanelbulle på ikea för 50 cent? Och kaffe/te/kakao på köpet? Det har jag gjort. Godaste och billigaste kanelbullarna någonsin. Till och med godare än mina hemgjorda! Men det är ganska långt till ikea, så jag vet nu inte om man skulle orka fara dit varje dag... Om man nu redan är där så lönar det sej i alla fall att pröva!

Bortglömda cupcakes

Chokocupcakes som jag och Ninni bakade på veckoslutet. Vi orkade inte spritsa...
För en stud sedan frågade Pappa Päron om jag hade lagat de cupcakes som han hade beställt på tisdagen. O-ou. Jag hade glömt bort dem. Nuförtiden tar det som tur bara 20 minuter innan jag har de färdiggräddade cupcakena framför mej på bordet. Oglaserade, men det får vänta till imorgon. Jag tänker inte vara uppe hela natten. För det tar LÄNGE för dem att svalna, och om man inte låter dem göra det blir det inte bra. Tro mej, jag har testat. Så nu måste jag vakna tidigt i morgon för att laga frosting och spritsa på den. Vad gör man inte för sin pappa?

Pirates of the Caribbean


Jag var på bio idag, med två av mina kompisar. Pirates of the Caribbean - On stranger tides i 3D. Hihi, det var andra gången, men första gången så var vi på en liten bio här nära, som inte var 3D, och pratade nog ganska mycket... Nu såg jag massor som jag hade missat, och fattade saker som ingen normal människa skulle ha fattat första gången. Det är en bra film, bättre än den andra och den tredje piratesofthecaribbeanfilmen, som ungefär gick ut på att de krigade mot varandra. Den första var liite bättre, men inte så mycket. I den här filmen var inte alla människor (okej då, pirater) med som hade varit med i de andra filmerna, men Jack Sparrow (Johnny Depp) var så klart med. Det är han som gör så att hela filmen blir bra, den galna piraten som bara apar sej men nog är smart emellanåt. Utan honom skulle det inte bli en Pirates of the Caribbean-film, helt enkelt. Det spelar ingen roll hur dåliga alla andra skådespelaren är, det är han som gör så att hela filmen blir bra!

måndag 20 juni 2011

Midsommar

Det känns konstigt att skriva midsommar. Åtminstone jag "säger" allt som jag skriver inne i mitt huvud, och man uttalar det helt enkelt inte midsommar där var jag bor. Man säger ungefär missommaaa, eller något sånt :). Oberoende av min konstiga dialekt (som nog inte är så konstig) så ska vi fira midsommar med samma gäng som vanligt, och med nästan samma efterrätt som förra året. Det blir jordgubbsbakelserna, eller vad man nu ska kalla dem, som jag skrev om i ett tidigare inlägg, som blev väldigt lyckade. (Jo, receptet kommer snart...) Jag har också lovat att baka bröd (inga problem, surdegen får ta hand om uppdraget!) och att grava lax. Jag vet, det är inte svårt, men Pappa Päron får nog ändå lov att stå och titta på för att inget ska gå fel...
Midsommaren bruka vara dagen då alla, exakt alla, går och simmar i havet om man nu inte har gjort det före det. Jag har redan simmat, och det var varmt och skönt, så det är inget att oroa sej för. Min kompis, som har lande nära var vi firar midsommar, sade att det är varmt i vattnet också där. Ingen överraskning, men då när vi simmade i havet var vi ju trots allt på ett helt annat ställe... Hur kallt det än är klarar man väl av det med bastun varm. Men jag brukar ju inte ha några problem med att simma i kallt vatten, bara man bestämmer sej för att göra det!

Surdegens återkomst

Jag håller på att återuppliva min halvdöda surdeg. Den var åtminstone medvetslös. Just nu återhämtar den sej i en orange skål i vårt kök, den överlever nog. Som sagt, surdegar tål i princip vad som helst. Till och med att bli bortglömda i tja, två månader kanske? Burken som den bor i är i diskmaskinen, det är med andra ord storstädning på gång i lilla Surres hus (jo, ni läste rätt, den har ett namn :). Nu ska det bli massor med surdegsbröd!

fredag 17 juni 2011

Jordgubbar

I dag testar jag ett nytt recept, lite som jordgubbspajen [en till länk) (ännu en länk)  men i portionsformar och med vispgrädde. Hoppas att det blir gott! Men egentligen var det inte det jag skulle blogga om, utan själva jordgubbarna. Jag gick till butiken, och utanför den säljer de jordgubbar. Jag gick dit och tittade på dem, och såg att de svenska och spanska kostade nästan lika mycket. Jag tog ju då såklart de svenska, de brukar vara godare än spanska och har rest lite kortare väg. Inte lika kort som finska, såklart, men de såg inte alls goda och fina ut och var dubbelt så dyra. När jag kom hem så öppnade jag påsen, och det doftade bara supergott. De spanska som man har ätit hela våren har smakat helt okej, sett fina ut men inte doftat något alls. De svenska doftade så gott och mycket jordgubbe det bara är möjligt, och man fick känslan av att först nu är det sommar på riktitgt!

måndag 13 juni 2011

Filmdag

I dag regnade det, inte roligt. Så jag cyklade till centrum och hyrde tre filmer. Twilight, Eragon och The day after tomorrow. I Makuuni träffade jag tre av mina kompisar, och sedan for vi hem till mej och se på film. Vi valde Twilight, men ingen tittade så väldigt uppmärksamt, vi pratade, tittade på Fjuni som fjantade sej, lekte med Ågren... De for hem, jag bakade bröd, vi åt middag... Efter det tittade jag och pappa på The day after tomorrow, ganska överdriven katastroffilm som handlar om en andra istid på jorden. USAs flagga syntes typ 72 gånger i hela filmen, samma sak med frihetsgudinnan... Filmerna är hyrda för tre dagar, men om det fortsätter i den här takten har jag väl snart sett alla på under ett dygn...

söndag 12 juni 2011

Sommarlovsveckoslut

En fin strand på Hangö - alla tycker lika mycket om det!

En glass, en Jacca och ett vattentorn

Något man har längtat efter hela vintern... Kan ni gissa vad det är?

En konstig skylt i ett varmt Hangö

Fjuni hittade en hund på Helsingholmen

Sommar...

En vikingagrav eller vadå? Den fanns bara mitt på stranden...

Väldigt, väldigt varmt mitt på dagen

Helsingholmen, på en barrig stig

Som ni kanske listade ut efter bildtexterna har vi varit på lande, och farit på utflykter till Hangö och Helsingholmen. Två toppendagar! Det var så varmt att man till och med gick och simmade i havet! I Hangö var det helt för kallt, på Helsingholmen gick det, och på något annat ställe (jag måste fråga vad det hette...) var det riktigt varmt i vattnet! Alla utom Mamma Morot, eller kalltvattenpåsommarenintetyckaomaren, gick och simmade!

Cookiebrownies&vaaarmt ute!

Jag bakade cookiebrownies på onsdagen, som vi sedan åt på veckoslutet, som verkligen blev lyckade! Alla tyckte om dem, till och med Pappa Päron som av princip är kladdkakshatare. Ja, jag bakade dem som en kaka, det går lika bra :) LÄNK TILL RECEPTET


Så har det också varit helt otroligt varmt hela veckoslutet, jag har bildbevis!

onsdag 8 juni 2011

Sommarstämning

I dag blev det sommar på allvar. Haha, det har nog varit det förut också, men det var först idag som den riktiga sommarstämningen kom hit :) Jag var hos en kompis, först spelade vi Mariokart på Wii (okej kanske inte det somrigaste som finns), men sedan for vi till centrum. Där träffade vi några kompisar till, åt glass och drack Jaffa, och sedan for vi tillbaka till min kompis. Vi gick ut på hennes trampolin och så satt vi på gården och lyssnade på musik och åt jordgubbar. Det är väl så sommar det kan bli enligt mej, åtminstone om man är här i stan...

tisdag 7 juni 2011

Recept i vår familj

Vår receptsamling är intressant. Där finns utprintade lappar, handskrivna lappar, utklippta lappar ur tidningar, kokböcker... Allt ligger snällt på en hylla i ett rum. I en enda röra, så klart. I bland försöker någon ordna upp det (haha jag försökte senast i dag...), men den brukar sluta efter att ha försökt en liten stund. Det finns en bok med Ior på (ni vet åsnan från Nalle Puh) var allt egentligen borde limmas in. Jo, där finns massor av inlimmade bra recept, men tyvärr finns också alla lösa lappar där inne i den, så alltid när man ska leta efter ett recept faller det ut några hundra lappar :) Det var det här jag försökte fixa i dag, men limmet var torkat...
Och inget blir ju enklare av att vi också har massor av recept sparade på datorn. I olika mappar, så klart. Som tur finns den något som heter Spotlight på alla Macar så man kan söka efter saker. Haha, men en gång så döpte jag en kladdkaka med chokofudge på till Klaas när jag skulle spara den. Den finns ännu kvar, och jag har använt receptet många gånger, men man kan inte riktigt söka efter den(om man nu skulle tappa bort den, det händer ibland :) när den har så konstigt namn...

Mera bilder från igår





Ojojojjj inget fungerar idag. Nytt försök om en stund!
Nu var det fixat :)












Rabarberkaka med vitchoklad

Kakan blev superhypermegamumsig :) Den var på allvar en av de godaste kakorna jag någonsin har gjort!


Bara att gå ut på gården, eller till butiken, och hämta lite rabarber och laga en kaka snabbt, med andra ord! Om man inte orkar med det och bor lagom nära mej så kan man alltid frpga om jag kan laga en...
Jag tror att jag ska försöka laga något liknande som cupcakes också. Antagligen blir det på fredagen :)
Om man ska baka något hjälper det ju om man har receptet. Varsågoda!
Rabarberkaka med vitchoko
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
125 g smält smör

Ca 2 stora / 4 små rabarberstjälkar
50 g smör
0,5 dl socker

100 g grovt hackad vitchoklad


Vispa ägg och socker
Blanda i mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kardemumma, men blanda dem först med varandra
Rör i smör och mjölk
Skär rabarbern i små bitar
Stek den tillsammand med smör och socker tills den mjuknar
Häll smeten i formen
Strö den hackade chokon över smeten
Klicka ut rabarberröran ovanpå alltihop
Grädda i 180 grader 35-40 min


- Posted using BlogPress from my äiPäd

måndag 6 juni 2011

Rabarberdag



Ni får vänta ännu lite på receptet till kakan, jag måste ju smaka först...


Första sommarlovsdagen blev en rabarberdag. På lande hade vi massor med rabarber, som vi så klart skördade och tog hem. I frysen fanns redan den rabarbern som kom för två veckor sen, och när vi for hem från lande for vi via mommos och moffas lande var det fanns ännu mera rabarber. I dag blev då dagen som det ska bli något av all rabarber (som inte är så lite!). Just nu finns det tre och en halv liter rabarber- och jordgubbssaft, två burkar rabarber-hallonsylt, en kaka med rabarber och vitchoklad i ugnen och några liter saft till på spisen. Och rabarbern är inte ens närapå slut!

lördag 4 juni 2011

Sommarlov

Jaha. Så har man snart varit sin sista dag i lågstadiet. Tänk, jag kommer aldrig mera att gå in genom dörrarna där när det ringer in, sätta mej på min plats och ta fram finskaboken. Inte för att det är finskan jag sörjer mest, men antagligen kommer man och sörja den senare när finskan bli så mycket svårare... I dag ska vi ännu tillbaka och få betygen och antagligen lite glass. Vi ska nu se... Sedan tror jag att vi far till lande (jag vet fortfarande inte...) och så kommer vi hem på söndag. Sedan finns det två veckor av ingenting, eller sommarlov, beroende på hur man ser det. Jag ser det om att vara med kompisar och ha vattenkrig i minst en vecka :)

torsdag 2 juni 2011

Jordgubbstårta

Jag gillar inte jordgubbstårtor. Såna som har massor av grädde och har stått i kylskåpet i jag vet inte hur länge så att de har blivit helt uppblötta och mosiga. Visst, det finns undantag, den på Farmors café på Högsåra är riktigt god, men de flesta är äckliga. Därför blev jag inte så hemskt glad när Mamma Morot hade lovat att jag skulle laga en jordgubbstårta till vårfesten på fredagen. Jag hittade så klart på ett sätt att göra det massor godare, och det blev att göra en jordgubbspaj i stället. En av mina absoluta favoriter, sommarpajen, som jag hittade i en gammal Allt om mat från typ 1997 på lande. En stenålderskaka, men en av de godaste jag någonsin har ätit. Receptet finns här i bloggen, det är inte precis första gången jag bloggar om den, den var exempel efterrätt förra midsommaren. Alla älskar den, men den har sina nackdelar. Man måste göra klart den precis före man äter den, annars blir den uppblött och äcklig. Men jag lovar, den är värd det! Testa den och du vill aldrig ha något annat!
Sommarpaj