Sidor

måndag 30 maj 2011

Sommarlov!

Det är bara tre skoldagar kvar någonsin i lågstadiet! Bara två "ordentliga" eftersom vi ju far till Mjölbolsta i morgon. Känns nästan lite sorgligt... Det har ju så klart varit roligt att vara äldst i vår skolan, men det är inte heller alltid så bra eftersom alla skyller på sexorna när det har hänt något... Och så slipper man äntligen det där huset som man nu har varit i i fem år! Så slipper man också lärarna... Nej, åtminstone några av dem kommer man nog att sakna. Vi har skrivit en sång till dem, som lite skämtar med dem. De är tradition i vår skola, och alla längtar alltid till sexornas program. Jag har i alla fall alltid längtat efter det! Det känns lite overkligt att det är vi, jag och mina kompisar, som nu står på scenen och sjunger och spelar!
Men inte vill jag heller börja sjuan. Eller jo, jag vill, men så är man minst igen och vet ingenting. Jag lovar, jag kommer bara att tappa bort mej och komma för sent hela tiden. Åtminstone första veckan.
Som tur är så har jag en bra klass, den skulle kunna vara bättre, men den skulle också kunna vara massor sämre. Vår klassföreståndare är från Skåne, och man förstår inte riktigt allt som han säger... Nåja, jag antar att man lär sej. Jag HOPPAS att man lär sej, annars har vi lite problem...
Anledningen till att jag bloggar nu plötslligt är att jag inte har så där väldigt mycket annat för mej. Vi slutar tidigt, det regnar så ingen vill göra något, Calzzi och hennes kompis håller på och bakar bullar i köket... Snart går jag dit och kör ut dem, jag ska baka en kaka till Fiisus kompis mamma. En aftereight-kaka. Mums, säger jag! Hon har bra smak :)

Kära väder, jag hatar dej

I dag på morgonen när jag vaknade regnade det. Ingen överraskning, precis. Det verkar som om det alltid regnar på morgonen, men sedan på eftermiddagen blir det fint. På morgonen sätter man alltså på sådana kläder som passar för regn och kallt väder, och så får man gå hem i strålande solsken och 20 grader.
Jag har dessutom glömt min rock på lande. Inte så lyckat... Jag måste alltså gå med bara tröjan och paraply eller mammas jacka när det regnar. Som tur är ska vi till lande på veckoslutet (tror jag, skolan slutar ju och vi får se om vi ska på någon studentfest), och det blir ännu turligare eftersom mina nycklar var i rockfickan. Nu har jag ju klarat mej utan nycklar, Mamma Morot är nästan alltid hemma, men lite jobbigare har det nog blivit...
Om det regnar i morgon blir jag verkligen inte glad. Då far alla sexor på utfärd till en äventyrsbana i Mjölbolsta, ska bli superroligt! De som är höjdrädda tycker inte att det är lika roligt, stackars dem... De missar antagligen massor. Egentligen kan jag ju inte veta det ännu, men om man lyssnar på vad sjuorna säger (som ju var där förra året) så är det verkligen något man inte vill missa!
Det ser ju ut att bli bättre!

söndag 29 maj 2011

Kyrka

I dag så blev min kusin konfirmerad, och jag valde att gå till kyrkan i stället för att vara hemma och vakta Fjuni. Något som jag inte var så hemskt glad över när 45 minuter av gudstjänsten hade gått... Efter att man hade suttit obekvämt i en och en halv timme och lyssnat på en urtråkig präst som nästan hela tiden bara upprepade sej så började man liksom tröttna. När prästen sedan avslutade hela gudstjänsten med att säga att "det här var bara ett smakprov på den eviga festen i Guds rike" så började man fundera på om man verkligen vill till himlen hellre än helvetet...

Ett nytt ord

Fjuni har lärt sej ett nytt ord. Kan ni gissa vilket? CUPCAKE.

lördag 28 maj 2011

Cupcakes grundrecept + bilder












Det här receptet finns nog här någonstans i bloggen, men här kommer det igen! Det kommer också bilder på många av de cupcakes jag gjort :)
Grundrecept:
100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st lime, skalet
4 dl vetemjöl (det kan hända att det behövs lite mer om smeten är väldigt lös)
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
3. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
6. Grädda i mitetn av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)

Frosting
Ingredienser

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron, saften
100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg

Gör så här

1. Rör ihop smör florsocker, vaniljsocker och citronsaft. Det går nog, blanda bara inte i allt socker på en gång.
2. Rör i Philadelphiaosten.
3. Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
4. Bred/spritsa den på cupcakesen och garnera med strössel eller något annat.

Äppelkaka & cupcakes

Ni kanske börjar bli lite trötta på mina cupcakes, men gör inte jag. I dag blev det igen nya, men de flesta är bara muffins utan frosting just nu. Det finns så många som 60 stycken, och de ska nästan alla till min kusins konfirmation i morgon. Men några måste vi ju såklart smaka på! Det blev ljusröda med pärlsocker på, lika enkelt som fint! Silikonformarna på bilden är presenter från London, de är både fina och användbara. Tack för dem!
I dag har också famo och fafa varit här och hälsat på, de fick en supergod äppelkaka till efterrätt! Det finns ännu lite kvar, men det kommer inte att existera länge till. Tre timmar gissar jag på, högst...



Äppelkaka
200 g smör
2 1/2 dl strösocker
 3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3-4 äpplen
1 msk kanel
Smöra och bröa en rund form. Skala, kärna ur och dela äpplena i tunna klyftor. Vispa rumstempererat smör med strösocker till en fluffig smet. Knäck ner äggen ett i sänder och arbeta ihop smeten så gott det går. Den skär sej antagligen, men det gör inget. Rör försiktigt ner mjöl, bakpulver och kanel i smeten. Tippa upp blandningen i den smorda och bröade formen. Tryck ner äppelklyftorna i kakan.

Sätt in kakan på nedersta falsen i 175 graders ugn och grädda omkring en timme. Låt svalna och sikta därefter över florsocker. Ät med vaniljsås eller vispad grädde!

fredag 27 maj 2011

Fredagsmys




I dag är det fredag, den sista skoldagen någonsin i lågstadiet enligt läseordningen. Lite sorgligt, men jag vet nu inte... Nästa vecka slappar vi bara hela veckan :)
Men tillbaka till ämnet. Som sagt, det är fredag. Det betyder... FREDAGSMYS! Och det är väl ungefär lika med cupcakes (idag chokocupcakes bakade tillsammans med Annur) och godis :)


- Posted using BlogPress from my äiPäd

måndag 23 maj 2011

Stafettkarnevalen

Jag har börjat blogga igen! Nåja, vi får väl se hur länge de håller i sej... 
Jag var på stafettkarnevalen på fredagen, och hade superroligt där. Vi skrek till vi blev helt hesa, åt godis, bara chillade med kompisar, vann saker i olika tält och så vann våra lag så där 1000 medaljer. Jag hann också till lande på veckoslutet :D

söndag 15 maj 2011

Olo

På tisdagen så for jag med Pappa Päron till restaurangen Olo, som har en stjärna i guide Michelin. Maten var, hm, intressant. Vissa saker var supergoda, det mesta var bara sånt som man inte riktigt uppfattade som mat. Det var liksom konst som smakade, hm, konst-igt. Inte konstigt, bara så extremt annorlunda att man inte trodde att det var mat. Dessutom var det typ femtiotvå pyttepyttesmå rätter. Nåja, kanske inte riktigt så mycket, men ungefär tolv. Man kom i varje fall hem en upplevelse rikare :) Pappa Päron påstod att han hade blivit yr av alla nya intryck... Kanske det.

onsdag 11 maj 2011

Sommarlov

Nu börjar alla hobbyn ta slut. I dag var det konstis sommaravslutning, jag tror att scouterna slutar nästa vecka, FBK slutar om två tror jag, allt börjar liksom ta slut. Så blir det äntligen SOMMARLOV! Bara vara ledig och ha det skönt i typ 11 veckor :) Jag ska fara på några läger, säkert fara till kompisars lande, vara på vårt eget lande, åka båt, äta glass, äta jordgubbar, plocka smultron, simma... Särskilt efter den här vintern ska det bara bli så skönt att äntligen kunna vara utan vinterrock på! Det har man nog kunnat göra ganska länge, men ändå... I dag hade jag inte ens med mej min college eller jacka till skolan, men man kan nog inte riktigt säga att man kunde vara helt utan... På morgonen blev det lite kallt...
Så har jag också nästan lyckats bränna mej, både i dag och i går. Inte så farligt, men nog så att man känner att man kanske inte borde ha varit ute i solen den där sista halvtimmen...

tisdag 10 maj 2011

Borgbacken & riksdagen

Som ni kanske förstår så orkade jag inte blogga i går när vi kom hem halv nio. Särskilt eftersom jag skulle läsa på finskaprovet som vi har i dag.



Dagen började med att vi stod på en scen och gav diplom åt vinnarna i en teckningstävling. Så for vi vidare till Riksdagen på en guidad rundtur. Jag har faktiskt aldrig varit inne där så det var helt spännande. Vi åt lunch där, och sedan fick vi fritid i tre timmar. En ganska rolig känsla att vara och shoppa i en stad som ändå är ganska nära ens skola medan alla andra sitter i skolan. Vi åt lite glass, och så var det dags att fara till Borgbacken. Tyvärr hade inte Ukko, den nya berochdalbanan, ännu öppnat, men allt annat hade det. Nu har jag säkert åkt i alla maskiner på hela Borgbacken! Mina favoriter är ändå Tulireki och Salama, två ganska nya bergochdalbanor. 4D-bion var helt okej, men den på Legoland i Danmark var supermycket bättre. Efter det var klockan redan mycket och det blev dags att åka hem... Vi var inte så lite trötta när vi sedan till slut satt på tåget :)

måndag 9 maj 2011

Vakna tidigt

I dag skulle jag egentligen börja 10. Men nej, jag ska med en buss som går 08:05 till stan. Jag ska stå på en scen och se glad ut när vinnarna i en teckningstävling som jag var domare i får sina pris. Efter det ska vi fara till riksdagen och göra något där, sen har vi tre timmar fritid i Helsingfors för det har kommit människor från typ Utsjoki dit, och sedan far vi till Borgbacken. Vädret ser ut att bli perfekt, så de blir nog en bra dag!

söndag 8 maj 2011

Såpbubblor & annan sommar

Nu har det visst blivit sommar. Shorts, ingen jacka och 17.2 grader 20 före nio på kvällen. Andra bevis på det är väl att man blåser såpbubblor, något som är superroligt både för mej och Fjuni när vi gör det. Men hon hällde ut mina bubblor två gånger i dag.
Så finns det ännu ett bevis, och det är pajen som vi åt till efterrätt i dag. Det är liksom koncentrerad sommar i en pajform. Nästan. På sommaren görs den med färska jordgubbar, nu blev det med frusna, tinade och mosiga men supergoda egenplockade jorgubbar och färska persikor. Världens lättaste recept, går på 20 minuter från början till slut och har inga konstiga ingredienser om man har cremè fraiche och frukt/bär hemma.
Sommarpaj
Botten:
100 g smör
1, 5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
2 msk farinsocker
Fyllning:
2 dl lätt cremè fraiche
2-3 msk florsocker
lite vaniljsocker
ca 1 l jordgubbar
För bottnet, bara smält smöret, blanda i resten och platta ut i pajform som gräddas i 200° i ca 10 min.

Fyllning: blanda allt utom jordgubbarna, och precis före serveringen breder du krämen på bottnet. Rada jordgubbarna fint i krämen.
I stället för jordgubbar kan man ta persikor, vilket också blir gott, smultron blir otroligt gott om man orkar plocka, hallon blir väl okej men inte alls lika bra, men man kan så klart själv också prova sej fram. Blåbär skulle kunna vara värt att pröva, det har jag inte gjort själv. Om  du testar, säg hur det blev till mej! Personligen tycker jag att det blir absolut godast men färska, söta, solmogna jordgubbar eller smultron.
Här finns ett inlägg var jag har skrivit om pajen förut: [KLICK!]

Morsdagscupcakes

Här kommer nu en bild på mina superfina morsdagscupcakes i sina superfina silikonformar som jag fick till födelsedagspresent! De blev goda, kan jag också säga, inte bara fina :)

Läxor

Jag upptäckte just att jag har typ hälften av alla mina skolböcker hemma. Så går det när man har prov i alla ämnen och sen inte orkar ta böckerna till skolan själva provdagen. Man glömmer dem hemma, och så får man en väldigt tung väska någon dag när man kommer ihåg dem.

Sås&Kopp&Arne Alligator&Djungeltrumman



I dag ska vi som sagt sjunga på en konsert. Jag, Calzzi och Fiisu sjunger alla i skolans kör, och i dag ska vi då uppträda. Listan på vad allt vi ska ha med oss är tusen miljoner kilometer lång. I varje fall för att vara en lista på vad man ska ha med sej till en konsert. Räcker det liksom inte med huvudet, eller? För det första fick vi stränga order om vad vi skulle ha på oss. Enfärgad t-skjorta i någon glad färg och jeans. Men jag fuskade lite och tog mina avklippta jeans. Jag står längst bak och de går typ till lite under knäna, då det kan väl inte spela så stor roll? Så ska vi också ha med mellanmål och solglasögon och säkert tusen andra saker som står på en lapp på vart kylskåp. Förra året, när vi uppträdde med Sås&Kopp på Svenska teatern, hade jag med mej en Ikeakass full med saker! Och jag for dit med tåg! Nu är vi som tur i jomppasalen i vår skolan, och Mamma Morot skjutsar oss.





Att uppträda med Sås&Kopp är alltid jätteroligt, men jag har aldrig förut uppträtt med Arne Alligator. Nåja, det blir väl antagligen inte tråkigare. Nu ska jag ta och fixa mellanmålet!

lördag 7 maj 2011

Mors dag



I morgon är det Mors dag här i Finland. Mamma Morot ska så klart firas! Nu kan jag berätta allt, eftersom hon är på en fest och antaligen inte kollar min blogg innan i morgon, och då är det för sent. I kväll (jag började typ halv tio) har jag glaserat mina morsdags-hallon-cupcakes, som verkar supersmarriga, bakat bröd som får jäsa ute på balkongen över natten och packat in mitt paket. Säger vad som finns inuti paketet gör jag ändå inte, om Mamma Morot ändå av någon orsak skulle läsa min blogg. Ni får höra i morgon! En liten bild kan ni väl få se (:


I morgon ska också jag, Calzzi och Fiisu sjunga på en konsert med Sås&Kopp och Arne Alligator&Djungeltrumman. Att sjunga med Sås&Kopp brukar alltid vara väldigt roligt, och antagligen är i morgon inget undantag. Lägger upp bilder i morgon, om nu någon orkar fota.
- Posted using BlogPress from my äiPäd

Wear it like a crown

I går så var jag, Mamma Morot, Calzzi, Fiisu, Calzziz kompis och hennes storebror på Wear it like a crown. Det hade gått så att de andra barnens mamma blev sjuk, och gav alla biljetter till oss. Ungefär. Det var verkligen en helt otrolig show med akrobater och andra cirkuskonster. Superbra, säkert bästa showen jag någonsin har sett. Nu är det så att jag verkligen inte tänker berätta vad som hände, för om någon ska på den är halva grejen redan förstörd om man vet allt som händer. Men jag kan säga att den verkligen är värd ett besök! Pingpongbolljonglering med munnen, motorsågsjonglering, knivkastning, knäppa typer som man bara inte kan annat än skratta åt, andra tricks och otroliga akrobater. Det och mycket mer får man se!

Försenat grattis

Jag har ju helt missat att min blogg fyllde två år den 4:e! Jag trodde att det var typ 22:a maj... Men vilken tur att jag kollade, nu blev grattiset bara tre dagar försenat. Ja, tänk att jag redan har bloggat två år... Eller kanske inte riktigt hela tiden lika aktivt, men ändå. TVÅ ÅR! Det är en lång tid... Får se om jag bloggar lika länge till. Antagligen bloggar jag till jag fyller 75, men man kan aldrig veta. GRATTIs PÅ TVÅ ÅR OCH TRE DAGARS-FÖDELSEDAGEN, BLOGGEN!

torsdag 5 maj 2011

Jorden runt på 80 dagar

Det är boken som vår lärare har tvingat oss att läsa. OCH skriva om varje kapitel med fem meningar. Vi fick veta det den veckan vi var på Teneriffa, vilket är typ nästan två månader sen, men gissa om jag har gjort det. Nej. Jag har läst kanske 200 sidor av 256 i dag och i går. Det är väl en helt spännande och bra historia, men på grund av det här kommer jag antagligen att hata den för alltid. Eller något sånt. Men det är väl lite mitt eget fel eftersom jag lämnade det mesta till sista dagen. I dag har jag liksom varit i skolan, gjort ett hissaprov, gått och se på stafettkarnevalsövningar (som jag inte på något sätt är tillräckligt bra på för att vara med och springa), cyklat hem, och sedan har jag läst hela dagen. Och så bloggat så klart. Men nu är boken i varje fall slut, och skönt det. Den ska vara nämligen inne i morgon.

onsdag 4 maj 2011

Prov

Just nu håller jag på och övar till vårt hissaprov, som handlar om Gustav Vasa. Inte riktigt så där superlätt. Särskilt inte om man inte har varit på alla timmar och skrivit av det mesta av den som man sitter bredvid och samtidigt lyssnat på läraren och skrivit in nya saker. Nåja, det ska väl gå helt okej om jag nu skulle sluta blogga och läsa i stället. För att det nu ska vara nån nytta med det här inlägget kan jag väl ha en liten frågesport:

  1. När (år&datum) blev Gustav Vasa krönt?
  2. Hur många barn hade han?
  3. Var var han kung?
  4. Vad gjorde han för att bli rikare(har något med religion att göra)?
Vinnaren vinner... Tja, ära och berömmelse. På tal om vinnaren, så hade Rebecka svarat på min påskäggstävling. Hon har då alltså bloggen Rebbiwood, var det står massor om hennes största intresse, nämligen djur, hennes hamster Diezel och massor annat. Titta in där!

tisdag 3 maj 2011

Fjuni bloggar

hzxgucccccccz  zzzzzzzzyjm uugj khjz zh
.kftrkmn5r, nmnmntcg,m mg frb
Så här bloggar Fjuni. Vad hon menar med det kan var och en lista ut själv...

måndag 2 maj 2011

Fler Berlinbilder

Fängelsecell i DDR-museet

Trabant i samma museum

Lite läxor måste man väl göra...

Efterrätt :)



Utanför KaDeWe

Kvällen igår & idagplaner

I går så åt vi på en italiensk restaurang med god mat i något-ställe-som-jag-inte-vet-vad-det-heter-men-nog-hittar-på-en-karta. Vänta nu, jag ha en karta bredvid mej, det hette Kollwitz. Sedan for vi tillbaka till hotellet med metro, och där så somnade åtminstone jag nästan genast. Det hade som sagt varit en lång dag. I dag ska vi åtminstone börja med att äta morgonmål. Sedan tar vi väl metron till Alexandersplatz, och där blir det lite shopping och ett  museum.
Förresten så har mamma satt bilder på mina nya cupcakes på sin blogg, Virves Vardag.

söndag 1 maj 2011

En lång dag i Berlin





I dag har vi vaknat tidigt, och efter att ha utforskat området närmast hotellet med mommo så gick vi till ett café och åt morgonmål. Sedan gick vi till Kurfürstendamm, en större gata kanske 2 km från hotellet, och tittade lite. Vi upptäckte att "gubbarna" vid övergångsställena ser mycket roligare ut än i Finland. Vi köpte pepparkaksformar som ser ut som dem, något ni säkert får se mera av här i bloggen... Efter det gick vi och åt omelett på ett annat café, och sedan tog vi tunnelbanan till någon station som jag inte kommer ihåg. Att hitta i tunnelbanan, det var vi bra på, men att hitta uppe på ytan var vi mindre bra på... Vi gick faktiskt på rätt gata, men åt precis fel håll när vi skulle till Brandenburger Tor. Det var bara att ta tunnelbanan dit sedan... Men så fick vi ju lite sightseeing på köpet. Vi åt glass på ett café (surprise, surprise, det enda vi verkar ha gjort är varit på caféer...) och så hittade vi äntligen Brandenburger Tor. Det var verligen en imonerande grej! På väg tillbaka till tunnelbanan hittade vi en skylt var det stod att Berlinmuren hade gått där. Det var väl ungefär vad vi har gjort i dag. Nu ska vi ännu fara någonstans och äta.