Sidor

måndag 21 februari 2011

Tobleronemuffins med chokladfrosting och cashewkaramell

För att vara riktigt ärlig så skippade jag karamellen. Men jag satte det ändå i namnet för att, för det första, det lät så fint, och för det andra, jag tänker faktiskt sätta karamellreceptet hit om nu någon får för sej att den skulle vilja laga den.
Det låter mycket mera komplicerat än det är. Om man gör som jag, det vill säga utan karamell, så är det superenkelt. Men jag vet inte riktigt om det blir gott. Jag menar, toblerone är gott, muffins är gott, chokladfrosting är gott och cashewnötter är gott, men kombinationen? Jag har hittat på det här receptet själv, så jag vet inte. Det får mina provkaniner, Mamma Morots kompisar, avgöra. Receptet kommer här:
Vaniljmuffins med toblerone (basen är från världens bästa bok Muffins av Johan Åkerberg, men tobleronen satte jag dit själv)

  • 3 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 133,333333333... g toblerone (5 av 15 bitar i en 400grams toblerone)
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Sätt mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret.
  3. Häll på 1 dl mjölk  och rör smeten slät. (Betyder ungefär: toppa in smöret i mjölet, cokret, bakpulvret och saltet, häll på mjölken, rör om två gånger i degen och häll på äggsmeten. Blanda om.)
  4. Vispa ihop resten av mjölken, äggen och vaniljsockret.
  5. Blanda ihop de två smeterna.
  6. Hacka tobleronen i ganska stora bitar.
  7. Blanda i den.
  8. Fördela i 12 stora muffinsformar (eller flera små),jag tog mina superfina röda med rosa prickar som jag köpte i Sverige.
  9. Grädda i 20-25 minuter (jo det tar så länge!)
  10. Vänta tills de har svalnat, annars går det dåligt! På riktigt, frostingen smälter och det bli superfult om du inte gör det.
Och så chokofrostingen:

  • 60 g smör, rumstemepererat
  • 5 dl florsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 100 g philadelphiaost eller mascarpone
  1. Blanda smör, kakao och florsocker. Ingen fara om det inte går så bra, blanda bara ordentligt när osten kommer i.
  2. Blanda i osten, rör om riktigt ordentligt.
  3. Spritsa ut på muffinsen.
Ännu cashewkaramellen, om du inte vill göra det kan du bara strö lite hackade nötter över frostingen.

  • 1 dl strösocker
  • 3 msk vatten
  • 2 dl cashewnötter
  1. Smält sockret och vattnet i en kastrull tills det blir gyllenbrunt.
  2. Häll i de hackade nötterna, blanda om, häll ut det på ett bakplåtspapper och låt det svalna.
  3. Hacka det grovt och strö det över frostingen.
Färdigt att äta!

söndag 20 februari 2011

Mera muffins

Uppenbarligen blir alla här hemma smått störda på mitt intresse för muffinsar. Nu har jag, i kanske en halvtimme, hållit på och fundera hurdana muffinsar det ska bli imorgon. Jordnötssmörsplanen är väl inte helt övergiven, men jag tror att den väntar på ett bättre tillfälle. Just nu ser det ut som om det blir tobleronemuffins med chokladfrosting och cashewnötskaramell... Ojoj vad det blev långa ord! I varje fall, för en liten stund frågade jag Mamma Morot vilken frosting hon trodde att skulle bli bäst. Hon häll just på att blogga [hennes blogg] och orkade inte riktigt fundera på muffins, och blev lite sur... Nåja, hon blir nog gladare i morgon när hon får smaka på min goda muffins!

lördag 19 februari 2011

Sportlov

Nu är det sportlov! En vecka och ännu det här veckoslutet är det LEDIGT! Jag har inte ännu några väldigt bra planer, utom att jag ska fara till Ekenäs och hälsa på mommo och moffa i ett par dagar, och sen ska jag vara med en kompis och kolla på Harry Potter. Så ska jag också baka cupcakes på måndagen när mammas kompisar kommer hit och dricker kaffe, jag tror att det blir såna med jordnötssmörstopping... Vi får se sen.

torsdag 17 februari 2011

Rolig skola & cokis

I dag hade vi verkligen roligt i skolan. I dag var det ju "abidagen", alla sbin kom och kastade godis på oss (: Vår klass lyckades samla ihop 490 godisar, och när man hade ätit sina 22 och lite till så mådde man nog inte så bra... Roligt var det i alla fall, fast man fick stå ute i typ -20 en halvtimme två gånger och vänta på lastbilarna.
Så känner jag mej ju tvungen att kommentera att Coca-Colareceptet har läckt ut. Mest övverraskad blev jag av att det finns med koriander! Det skulle man inte ha anat... Gott är det i alla fall, fast man nu vet vad som finns i den :D

Muffins igen

Jag klarade mej inte till fredagen, jag måste baka muffins i dag. Men det har en orsak, Calzzi fyller nämligen 11 imorgon. Och i receptet stod det att de här muffinsarna bara blir godare dag 2... Den här gången blev det kladdmuffins med kolatopping, enligt den lilla sockerråttan Calzziz önskemål. Mums, säger jag. Men jag vet ju inte ännu. När jag letade recept hittade jag massor av fina bakningsbloggar på samma gång dessutom. jag kollade igenom säkert 15, men av någon orsak fastnade två av dem speciellt. Den ena heter baktokig.blogg.se, och det är en sjuttonårig flicka från Sverige som har den. Mumsiga recept och fina bilder. Det var här jag hittade dagens recept. Den andra är Mia Öhrns, en svensk kokboksförfattare, blogg. Jag har till och med en bok av henne, Kladdkakor, på lande. Den här bloggen var verkligen fin, med superduperfina bilder och allt möjligt annat fint. Adressen var miaohrn.wordpress.com. Nu ska jag gå och ta kolamuffinsarna ur ugnen!

tisdag 15 februari 2011

Recept

Här kommer nu det receptet som jag har använt hittills till mina cupcakes. Högt antagligen är det inte perfekt, men det duger åtminstone för nybörjaren som jag...

Grundrecept:
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.
Gör så här
1. Grundrecept:
2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
4. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
7. Fyll med valfri fyllning, se nedan.
8. Grädda i mitetn av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)

Frosting
Ingredienser

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron, saften
100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg

Gör så här

1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
2. Vispa i Philadelphiaosten.
3. Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
4. Bred den på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.

Jag vet, jag vet att det är långt, men det är faktiskt väldigt lätt.

Gröna cupcakes

För en gång skull så berättar jag faktiskt mera om något som jag har sagt att jag ska berätta mera om (:




På fredagen gjorde jag alltså knallgröna cupcakes. De blev ganska fina, men de som jag gjorde på lördagen till min kompis familj blev nog ännu finare. De var också gröna, men med färgat socker på. Det var färgar med karamellfärg, grön såklart, och Pappa Päron sade att det såg ut som mald kryptonit. Coolt! Tyvärr glömde jag att fota dem eftersom det blev lite bråttom när vi skulle iväg till båtmässan...

torsdag 10 februari 2011

Cupcakes


Jag har fått en ny hobby. Den stavas C-U-P-C-A-K-E-S. Små, söta cupcakes med philadelphiaosttopping och strössel. Det bästa som någonsin har existerat! Dessutom är de ju verkligen lätta att göra, inte alls så komplicerade som de ser ut. Jag trodde också att det var svårt och skulle kräva jättemycket övning, men nej. Totalt tvärtemot. Bara man har en sprits så är det hur enkelt som helst att få dem riktigt snygga. En av bilderna är mitt första försök och den andra, tja, mitt tredje. Jag sade ju att det inte var svårt! Just nu har jag ännu mer cupcakes i ugnen, de ska bli med alla hjärtans dag-tema. Mer om dem om en liten stund!

söndag 6 februari 2011

Saturnusiska

   nm n  yhn hw sdgjgAbv vf
Så här bloggarv den lilla utomjordinegn som vi kallar Fjuni.

torsdag 3 februari 2011

Shorts

I dag är jag hemma. Jag är lite sjuk, men inte så farligt. Tillräckligt sjuk för att inte gå på vintersportdag. Nu håller jag på att göra ett par shorts av min gamla farkkun. Ni får se sen när de är klara!

onsdag 2 februari 2011

Tranbärscookies

Ystävän yllätyspikkuleivät
Ainekset:
200 gPirkka meijerivoita
1 dlfariinisokeria
1kananmuna
n. 3 dlvehnäjauhoja
1 tlleivinjauhetta
1 dlPirkka kuivattuja karpaloita
1 dlPirkka hasselpähkinärouhetta
(taloussuklaata)



1. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe, karpalot ja pähkinät keskenään ja lisää taikinaan. Anna taikinan levätä jääkaapissa puoli tuntia.
2. Muotoile taikinasta kaksi tankoa ja jaa molemmat 20 osaan. Pyörittele pikkuleiviksi. Aseta pellille leivinpaperin päälle ja paista uunissa 175 asteessa 10 - 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja koristele halutessasi sulatetulla suklaalla. 
På veckoslutet gjorde jag världens godaste kex, nämligen de här tranbär-&hasselnötscookiesen. Jag skippade chokon, men det blir säkert gott med också. Jag är som sagt ingen strålande översättare, så därför lämnar jag kvar det finska receptet också.
Ingredienser:
200 g smör
1 dl farinsocker
1 ägg
ca. 3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl torkade tranbär
1 dl krossade hasselnötter
(hushållschoklad)
  1. Rör smör och socker tills det blir fluffigt och fint. Blanda i ägget. Blanda noga! Det kan häda att dte skär sej, men om det gör det är det ingen katastrof. Blanda mjöl, bakpulver, nötter och tranbär, blanda sedan det i socker-ägg-smörsmeten. Låt degen vila 30 min i kylen. 
  2. Dela degen i 40 delar (min blev nog 50) & grädda i 175° i 10-15 min. När de har svalnat kan man ringla smält choko över dem
  3. NJUT!