Sidor

tisdag 25 januari 2011

Stöpa ljus

Det är vad vi ska göra i scouterna i dag. Jag har nästan ingen aning om hur man gör. Vi får väl se det om ett par timmar... Jag tror dessutom att jag tar med min kamera, så att ni alla får se exakt hur det går till (:

Muffins

Ojoj, jag har visst inte bloggat på ett tag. Men nu ska det bli ändring på det!
Jag tror att det kommer att bli ganska mycket om muffins & cupcakes den närmaste tiden, eftersom jag håller på med ett projekt om det i skolan. Man fick välja tema helt fritt, så då tog jag ju så klart muffins. Jag valde det för att det verkligen är ett tema som man kan ha roligt med när man "forskar" i det. Hihi. Man måste ju baka. Och nu kan ingen hindra mej, jag kan ju alltid säga att det är läxa...
Så får jag ju dessutom göra cupcakes! Riktiga cupcakes! Jag har faktiskt aldrig gjort såna förut, det ska bli roligt att testa (:
En lite svårare grej med mitt tema blir att ta reda på fakta. Helst rolig fakta. Jag kollade lite på wikipedia i skolan i dag, men där står typ inget. Nåja, jag tror nog att jag fixar det. Jag har dessutom en liten idé om att jag skulle sätta alla min "muffinsbloggning" med i boken. Där finns redan lite recept och bilder... En rolig grej med det är att då kan jag ju också sätta med alla kommentarer (:
Kanske ni kommer ihåg "kladdmuffinsens hemlighet" som jag satte hit för att par år sen? Den kommer också med! Jag ska dessutom göra ett par nya serier...

söndag 16 januari 2011

Övernattning

Från i går till i dag var jag, Ems, Linzzku och Anzzku alla över natten hos Anzzku. Vi var vakna halva natten (OBS inte hela!) och pratade om alla möjliga superkonstiga saker, från facebooksmileyn till Matt LeBlaaaanc, Ems nya stora idol. Så åt vi massor med chips, drack cokis och åt lite muffins och glass med chokladsås. I dag for vi till Sello och shoppade lite, det sista som fanns kvar på rean. Jag köpte bland annat den här najsiga hupparen. Så åt vi också lite mera glass, den här gången med massor av strössel från spiceie [spajsajs]. Spajsajs e najs!

lördag 15 januari 2011

Facebooksmileyn

Kolla vad jag hittade på en sida i dag! Massor av koder hur man gör olika facebooksmileyn!

Facebook Happy Smiley FaceFacebook Frown EmoticonFB sticking tongue out nyah nyahBig grin happy face for facebook chatGasp facebook smileyWinking face book smileynerd geeky facebook smiley glassescool hot sunglasses smiley faceGrumpy Angry facebook smiley codesunsure confused fb emoticoncrying sad facebook smiliesevil devil facebook smileyshark facebook emoticonPenguin facebook emoticonangel innocent facebook happy facefacebook kiss emoticonfacebook heart lovekiki japanese facebook smileysquint squinting facebook emoticonconfused dazed fb happy faceupset raging smiley for facebookfacebook pacman smileyfacecontent happy smiley facebookcrackbook robot smileyfaceputnam facebook emoticon42 facebook emoticon
:):(:P:D:O;)8)8|>:(:\:'(3:)(^^^)<(")O:):-*<3^_^-_-O.o>:o:v:3:|]:putnam::42:

söndag 9 januari 2011

Resor

Nu när jag häll på att prata om resor kom jag på att vi faktiskt ska fara på resa. Snart dessutom! Vi ska fara till Tallinn nästanästa veckas fredag, alltså den 21:a. Vi ska fara till Tallink Spa, jippi! Och sen, den 11:e februari, så ska jag, Calzzi, Fiisu, Fjuni, Mamma Morot och mommo fara till Sverige på kryssning! Och så har man ju alltid skolstarten att se fram emot, i morgon... Inte mera så länge av jullovet kvar. Under ett dygn, närmare bestämt. Inga lov före sportlovet, buhuu... Men i bland kan det också vara roligt i skolan. Man får ju se alla kompisar, och det kan ju vara roliga projekt i vissa ämnen i bland. Vi har till exempel haft ett projekt var man sulle skriva en bok, men handlingen var till en viss grad bestämd. Det var roligt! Kanske min bok någon gång blir publicerad här på bloggen (:

Under the sea






på fredagen for hela familjen till simhallen i Östra centrum, en helt superfin & bra simhall. Den har massor av stora och varma bassänger och rutschbanor! Så tog jag ju så klart också med min kamera oc testade om den kan ta bra bilder under vattnet. Det blev ganska, hmm, intressanta bilder. Några av dem kommer med här i inlägget. I en simhall kan man nog inte fota de bästa bilderna, men om vi till exempel fat till Thailand och snorklar så får man nog superfina bilder. Nu när snön har börjat smälta vill man bara till något varmt land, eller åtminstone den här tiden på dygnet när det är mörkt...

fredag 7 januari 2011

Surdeg IIII

Jag kunde visst inte räkna så bra, två surdegsinlägg  var Surdeg II... I dag blir det recept. Mest för att Lotta ska få några recept att baka med (: Här kommer då mina två favoritrecept, det kanske blir flera så småningom...


Råg-Arnold
4 1/2 dl vatten
6 dl vetemjöl
4 dl rågmjöl
1/2 paket jäst
1 msk ljus sirap
1 msk salt
3 1/2 dl surdeg (råg)
Blanda alla ingredienser och knåda 12 min på låg hastighet.
Vila 2 h
10 baguetter, jäsa 1 timme, snitta innan ugnen
250°, i mitten av ugnen, spraya med ågge-sprutan 10 gånger, efter 5 min släppa ut ångan
Grädda allt som allt 10-15 min

ELLER
Tankebubbla: Låter gott! Bäst att pröva.Textruta: 2 delar, sätt på ett mjölat bord, trotta under kanterna, rulla i mjöl och sätt i 25-30 cm formar, jäsa 1- 1 1/2 h, grädda i 250° mitt i ugnen, spruta in vatten, sänk temperaturen till 220°, vänta 5 min och öppna sedan ugnen för att släppa ut ångan, grädda vidare. Grädda allt som allt ca 25-30 min, färdiga vid 98°.

Nu när jag ser receptet ser jag att jag nog inte brukar göra så här. Om man följer ingrediensmängderna blir degen ganska lös, så man sätter den direkt i formen. Om man vill göra baguetter, vilket jag aldrig har testat, måste man nog ta ganska mycket mer mjöl. Prova er fram! Det här var mitt första surdegsbröd, och det blir jättegott (:

Nu kommer en annan favorit, ett ljust surdegsbröd som får hård och god skorpa om man gör det rätt:

Levainbröd på rågsur

Surdeg, dagen före:
30 g (3 msk) surdegsgrund
2 dl vetemjöl
1 dl vatten
Blanda ihop & låt stå framme över natten i en skål/burk med lock.

Nästa dag:
Surdegen från kvällen före
5 g (1 tsk) jäst
2 dl vatten
5 dl vetemjöl
1-1 1/2 tsk salt
Rör snabbt ihop & lämna ifred 45 min under duk.
Ta tag i varje "hörn" (tänk att degen är fyrkantig) i bunken, turvis, och vik in mot mitten. Låt vila 45 min, samma sak, vila 45 min, samma sak. Låt jäsa 1 timme. 
Baka ut brödet. det enklaste sättet är att bara hälla ut degen i en hög på plåten, om man inte bryr sej om utseendet. Det blir nog ändå fint. Jäs i en timme. 
Sätt in brödet i 250° ugn. Spruta in lite vatten med en blomspruta, eller släng in ett par isbitar. Vädra ett par gånger under gräddningen. 
Grädda i 30-35 min, om brödet ser mörkt ut så sänk värmen. 
ÄT!!

Det första receptet blir två limpor i brödformar. Jag har absolut ingen aning om varifrån det kommer, jag fick det uppläst för mej i telefon en gång för längesen. 
Det andra kommer från den bästa boken i världen, Enklare bröd, som jag skrev om tidigare. Det blir ett bröd, men går bra att dubbla eller tredubbla.

torsdag 6 januari 2011

Fåniga Uda-udaa

Fjuni kallas också Udauda, eller bara Uda, eftersom hon säger det precis hela tiden.

Vårt musiksystem

Jag bjuder in en gästbloggare i dag. Hur jag än skriver kommer jag ändå inte att lyckas göra Pappa Päron nöjd :) Varsågod, Pappa Päron! Bloggen är din!

Tack för ordet, min kära avkomma. Syftet med blogginlägget är en lätt resa in i världen av perfekt ljudåtergivning. Jacca har många gånger konstaterat att hon INTE FATTAR hur ruttet ljud många av hennes kompisar har i sina hemmastereon. I vårt hem strävar vi till perfektionism, både i uppfostran av våra barn och gällande t.ex. ljudåtergivning.
Ljudåtergivning beskriver vad det är frågan om i ett wasabinötskal. Att reproducera musiken såsom den lät när den lämnade Elaine Paiges läppar eller Juha Torvinens gitarrsträngar. Klart som korvspad eller vad? Det är en ganska lång kedja, som är lika stark som dess svagaste länk. Det börjar med mikrofonerna (som också kan ha inbyggda fel vilka måste kompenseras, liksom akustiken i inspelningsrummet) som skall snappa upp ljudet. Sedan sker en analog/digital omvandling när ljudet översätts till ettor och nollor. Sedan mixas kanalerna och ljudet optimeras får att låta antingen realistiskt och/eller "kiva". För att kunna lita på att det blir perfekt så används ofta högtalare i världsklass, t.ex. Genelec 8030A samt subwoofer 7050B. Detta så att alla toner från bas 20Hz till diskant 20.000Hz skall återges realistiskt. Sedan distribueras musiken på CD eller MP3/Spotify. Om man spätar 10euro i månaden för Spotify premium så har man tillgång till bättre ljudkvalitet/högre bithastighet. Datorljud är alltid packat på något vis, och det försämrar ljudet lite. Är man en edsvuren knäppskalle-hifist så köper/lagar man FLAC-filer, som inte är packade överhuvudtaget.
Nåja. Hemma så har man förslagsvis en dator med ett separat ljudkort var omvandlingen från digital till analogt sker. Försummas detta så finns det ingen möjlighet att uppnå återgivning av hög kvalitet. I hushåll där det strävas efter perfektionism så leds det digitala ljudet från MacBook datorn till d/a omvandlaren via en optisk TOSLINK kabel. Från d/a omvandlaren Cambridge DacMagic går det analoga ljudet via balanserade Neutrik kablar till TC Electronics Level Pilot ljudkontroll och sedan till Genelecarna. Givetvis balanserat hela vägen. Sen har jag spikat fast madrasser, soffdynor och mjukisdjur på väggarna, så akustiken skall vara perfekt. Så tvättar jag öronen till jul och midsommar så inte vaxet skall störa det perfekta ljudets väg in i hjärnan.

onsdag 5 januari 2011

Svamphatt





Annsku & Ginny spelar Wii


Svamphatt (:
Jag och mina kompisar Anzzku, Annsku och Emmzzi var i dag alla hos Emmzzi. Vi spelade lite Wii, tog foton, lekte med hennes hamstrar och gick ut. Vi gick till butiken, och jag hade på en röd svamphatt med vita prickar. Anzzku tyckte att jag var så pinsam att hon låtsades att jag inte kände henne, men Annsku och Emmzzi gick inte så långt. De tyckte bara att jag var rolig (:

måndag 3 januari 2011

Surdeg II

Nu blev det frat på mitt surdegsbloggande! Jag har lite upptäckt den på nytt efter att mitt superljusa surdegsbröd i går blev jättegott. Nu kommer Mamma Morot inte att måsta köpa bröd på evigheter, och frysen kommer att sprängas. Jag lovar.
I dag handlar inlägget om hur man håller sin surdeg vid liv. Det är inte så svårt... Jag hade typ en tvåmånaders paus och efter en matning var den nästan frisk igen.
Matningen, ja. Utan mat blir surdegen inte glad. Hur ofta man ska mata den finns det lite olika idéer. Vissa säger en gång i veckan, vissa varannan dag. Allt beror på hur mycket man bakar. När jag är i en bakperiod, och behöver mycket surdeg, så matar jag den kanske varannan dag. När jag inte är det kan det faktiskt gå en månad, men då kan man inte räkna med att man matar den en gång och så är den bra. Man måste mata den minst två gånger, man brukar se på den om den har blivit frisk igen. Det brukar vara ganska lätt, om den luktar gott och ser jämn ut är den nog tillräckligt bra för att baka med.
Hur mycket man matar den är en annan fråga. Jag har för länge sedan slutat mäta, jag häller i en hög mjöl, lite vatten och blandar om. Man tar ungefär lika mycket mjöl och vatten, mellan 1 msk av varje och 1 dl, häller det i burken och rör om. Om man har en liten surdeg (1-2 dl) tar man 1-2 msk, en stor (7-8 dl) kanske en deciliter. Det är inte så noga. Inget med surdeg är egentligen så noga.
Nu måste jag sluta, jag ska ut och åka pulka. Jag tar med kameran (: