Sidor

måndag 27 september 2010

Stackars Ågge!


På lördagen så var Ågge i slagsmål med två andra hundar i hundparken, och han fick ett sår i örat. Och i dag när jag gick ut med honom på morgonen så bara pep han! Det blev att genast ringa till veterinären.
Mamma Morot ringde, och vi fick en tid halv tio. Jag börjar 10, så jag förjde med för att hålla redan på Fjuni. En galen hund och en galen ettåring är lite svåra att hålla reda på om man bara är en... Men veterinären var försenad, så det dröjde till halv elva innan vi kunde fara. Inte för att jag klagar, jag missade 30 minuter av vår mattatimme (:
På Åggis var det inte större fel, men såret i örat var infekterat så han fick antibiotika. Hans benmuskel var också helt svullen, men allt lär ska bli bra bara man väntar. Det var tur för Ågren!

söndag 26 september 2010

Surdegsböcker



Okej, välkommen till mitt första inlägg so handlar om surdeg. Det ska bli en hel serie, var det ska stå hur man startar en surdeg, få bra boktips och inte minst hur man bakar med en surdeg. Vi börjar med boktipsen: för en som känner sej väldigt professionell och vill att allt ska bli perfekt (men som då också vill ha massor med jobb så är Jan Hedhs bok Bröd bra. Men i bland blir den lite för professionell. Det står t.ex. vilken som är den idealiska degtemperaturen vid varje recept, och så ska man ha "260 g fint rågmjöl, gärna stenmalt" för att baka ett visst bröd...
Den boken som är mera i min smak, d.v.s att man nu gör lite som man vill och kollar på degen när den är fin, och inte väger exakt hur många milligram mjöl man ska ha utan tar tills degen känns lagom, heter Enklare bröd och är skriven av Martin Johansson. Den är helt nyinköpt från Adlibris, men jag har redan testat ett recept från den (och har ett på gång) och det blev jättelyckat!
I den här boken finns då alltså bröd, som har som gemensam nämnare att inget behöver knådas, finns både surdegsbröd och inte-surdegbröd. Bara för att man nu har en surdeg behöver man inte baka varje bröd med surdeg, det kan nog vara skönt med en liten paus i bland.
Samma författare lär också ha skrivit en bok som heter Surdegsbröd, och när jag har bakat alla bröd ur den gamla boken ska jag nog köpa den (:

Veckoslutets program

Ombord på Viking Line?
Eller egentligen blir det nog bara söndagens program, men jag kan väl berätta om resten av veckoslutet också. På fredagen var som sagt alla kusiner här, vi spelade Wii, åt tacos & muffins, gick i bastun och såg på High school musical 2. Jag hade glömt att den filmen var typ den dåliaste vi har, men nu blev jag påmind...
I går så gjorde vi inte så mycket, vi for till bauhaus och köpte en matta, så nu ser det ut som om man har kommit ombord på Viking Line när man kommer in i vår tambur! Eller så säger åtminstone pappa Päron. Sedan for Calzzi till vår kusin över natten och vi blev hemma och tittade på Night at the museum 2, som faktiskt var ganska bra, och åt massor av lösgodis.
I dag så ska jag fara på Karate Kid med Pappa Päron, men först ska jag baka klar mitt ljusa surdegsbröd som redan har varit på jäsning i typ 13 timmar. Och det ska ännu jäsa i tre till! Jag hoppas att det blir gott, så mycket tid som jag har lagt ner på det! Jag ska nog fixa något inlägg om hur man startar en surdeg, och hur man sedan bakar med den, om ett tag. Så håll utkik efter det, för surdegsbröd blir verkligen gott!
Jippii, det här är Jaccas bloggs 250:e inlägg, grattis bloggen!

lördag 25 september 2010

Muffinsfest


I går så var alla kusiner här och åt tacos, och til efterrätt hade vi muffins. MUFFINS i alla tänkbara färger, former och storlekar. Njaa, kanske inte riktigt, men i alla fall fyra sorter. Kladdmuffins (recept i Kladdmuffinsens hemlighet), limemuffins (recept i Cupcakes á la Jacca) äppelmuffins (En äppelkaka i muffinsform, recept nedan) och sockerkasmuffins med ett par bitar Fazers blå instoppade i varje muffins. Alla muffins blev supergoda, men äppelmuffinsen blev extra lyckade. Det blir ca 15-18 muffins, modell amerikanska.
Gammaldags äppelkaka
Till 1 kaka: 200 g smör, 2 dl strösocker, 3 ägg, 4 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 4-5 syrliga äpplen, 1 msk kanel+ ca 1/2 dl strösocker, ett par msk socker at strö över.
Smöra och bröa en rund form. Skala, kärna ur och dela äpplena i tunna klyftor. Krydda frukten med kanel+socker och vänd runt. Vispa rumstempererat smör med strösocker till en fluffig smet. Knäck ner äggen ett i sänder och arbeta ihop smeten så gott det går. I en annan bunke blandas vetemjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Tippa upp blandningen i den smorda och bröade formen. Tryck ner äppelklyftorna i kakan. Strö över ett par msk socker, ytan blir fin och knäckig av det.
Sätt in kakan på nedersta falsen i 175 graders ugn och grädda omkring en timme. Den färdiga kakan stjälps upp efter ett par minuter. Servera med vaniljsås eller grädde.

För att göra muffins, fördela smeten i stadiga muffinsformar, tryck ner äppelklyftor och grädda i 200° ca 15 min. Grädda inte för länge!

tisdag 21 september 2010

Regn

Usch blä. Det regnar. Som vanligt. Det har regnat varje dag i säkert en vecka nu. Okej, det är egentligen inget fel på regn, men när det bara regnar och regnar och man inte kan gå ut ens efter posten utan att bli våt, då är det inte roligt. I dag, när vi hade säkerhetsdag i skolan, och måste vara ute och titta när FBK släckte lite små bränder, så var det verkligen inte trevligt att det regnade. Alla kom in med våta kläder och mycket sämre humör än när vi gick ut. Men jag antar att det måste regna lite på hösten, annars kan det aldrig bli vinter. På intern är det mycket bättre, för då kan det inte regna för då SNÖAR det i stället. Och snö är roligt!

måndag 20 september 2010

Statistik

Kollade just stistiken i min blogg, och i dag har jag haft hela 43 besökare! 41 från Finland, en från Svrige och en från USA. Wow, inte visste jag att någon läser min blogg i USA... Och idag från 14.52-16.51 har fem typer från Finland kollat in min blogg... Den här veckan har 173 finländaren, 10 svenskar, 6 från USA och en från Ryssland tittat på min blogg. Intressant att någon från Ryssland läser min lilla blogg (:

lördag 18 september 2010

Chokomousse del II


Moussen blev superlyckad, pricken över i:et blev en halv bit av Fazers nyhet cashew-choko.

Chokomousse

Vi får gäster i dag, och jag fick den ärofyllda uppgiften att göra efterrätt. Vi bestämde att efterrätten blir chokladmousse, och jag började genast fixa. Först blev det en liten katastrof, chokon brändes i micron, så vi fick leta fram lite ur Mamma Morots gömmor, och sedan, när jag redan hade hällt upp moussen i koppar, så upptäckte jag den stora katastrofen. Jag hade glömt äggulorna! Jag fick snällt hälla tillbaka all mousse i bunken och blanda i äggen... Kopparna blev så klart superkladdiga, så det var bara att börja putsa... Så glöm nu för all del inte äggulorna!
150 gram ljus blockchoklad (jag tog Fazers hushållschoko)
2 msk mjölk
2 dl grädde
2 st äggula(or)
2 msk socker

Tillagning

1. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål. Smält i vattenbad eller i mikrovåsugn. Tillsätt mjölken och rör om.

2. Vispa grädden lätt och tillsätt äggulan och sockret. Blanda med chokladen och rör till en jämt smet.

3. Slå upp i portionsskålar och ställ kallt tills det stelnat.

Jag gjorde tredubbel sats, med ca 2/3 mörk choklad och 1/3 vanlig.

fredag 17 september 2010

Mamma Morots blogg

Och Mamma Morot har börjat blogga. Kolla in länken: http://virvesvardag.blogspot.com/

Ågrens facebook


Nu har lilla Ågge-dogge fått facebook. Och han uppdaterar den HELT själv. BLi hans kompis, du också! Han heter HKH Prins Ågren (har ni inte lagt märke till att han är kunglig?) och uppdaterar sin status så ofta han kommer ihåg. Logga in på Facebook och kolla!

tisdag 14 september 2010

Äppeltider

Getingar gillar också äpplen
Äntligen har äpplena börjat bli mogna! Det är något speciellt med att baka årets första äppelpaj med de första äpplena... Det betyder att det kommer att bli mycket bakat med äppel här i bloggen under de närmaste tiderna... Vi har i och för sej inget äppelträd här hemma, men på lande har vi ett med små äpplen som duger till att baka och mos (men inte så mycket annat) och så har vi åtminstone nu massor av äpplen som vi har fått av kompisar. Årets första "äppelpaj" bakade jag redan för ett par veckor sedan på lande, men det kanske inte kan kallas paj. Det var bara äppel som jag hade skurit i klyftor, lagt i en form och satt en havresmet på, och sedan grädat så att äpplena blev mjuka men inte för mjuka. Receptet är inte så noga, jag brukar laga utan, men ungefär så här:
4 1/2 dl havregryn
100 g smör
3/4-1 dl socker
3/4-1 dl farinsocker
1/2 tsk kanel
Äpplen

Klyfta äpplena, men skala dem inte. Anpassa hur mycket efter hur många ni är. Havrekrofset blir ganska mycket, men det gör inget fast det skulle bli lite för mycket.
Smält smöret, blanda i grynen, sockret och kanelen, fördela över äpplen och grädda 20-30 min i 200°.

Ibland gör jag också en enklare variant till mej och Calzzi i micron, då gör man på samma sätt men gräddar på full effekt i ca 2 min. Men jag tycket definitivt att det blir godare i ugnen!

fredag 10 september 2010

Snickes-kaka



Jag kanske har sagt det förut, men den här kakan blev jättelyckad. Och den är verkligen märktig, så den räcker nog till många personer. Tro mej, vi är fem stycken och åt inte ens upp halva!
Jag och Pappa Päron tog lite fina bilder på kakan innan vi (inte) åt upp den (:

Snickers-kladdkaka

Kaka:
150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 pkt (78 g) Center (Dumle går säkert också bra)

Topping:
200 g mörk choklad
2 dl saltade jordnötter

  1. Ta en form med löstagbar kant, sätt ett bakplåtspapper i bottnen och smörj den. Sätt ugnen på 200°
  2. Smält smöret
  3. Vispa ihop ägg och socker lätt, blanda i resten av ingredienserna (utom Centern). Smeten blir tjock, men det ska vara så.
  4. Häll smeten i formen, tryck i Centerbitarna och grädda i 10 min. Om man gräddar den för länge blir det äcklig, den ska vara kladdig!
  5. Låt svalna
  6. Smält chokladen, blanda i nötterna och bred över kakan. Låt stelna i kylskåp.

Triss i nyheter


Hehe. Gissa vad som har fått mej att blogga. Okej, det var många saker:
  • Alla var sura på mej och sade att om jag inte börjar blogga igen stänger de mitt blogspot-konto (och DET ville jag ju inte)
  • Det blev helt enkelt för mycket nyheter som jag inte har informerat världen om
Och så den viktigaste orsaken:
  • Jag har bakat en supermumsig kaka!!!
Okej, ta er först en titt på den här bilden. Vad ser ni? Antagligen Fiisu, en lampa, och, om ni har bra syn, en kakbit. Men om ni tittar noggrannare, vad ser ni då? Jo, på Fiisus näsa finns det ett par brillor, även kallade glasögon. Hon ser cool ut, eller vad?

Jo, och lampan är ingen normal lampa, utan pappas nya lampa (Luceplan Titania Terra) (länk)
Fixar ett nytt inlägg om den sen.

Och kakbiten är definitivt ingen vanlig kakbit, utan en supergod snickers-kaka! Recept i nästa inlägg