Sidor

onsdag 31 mars 2010

Påsklov!


Jippii, äntligen påsklov! Vi är ju alltså lediga hela torsdagen, och den ska vi ägna åt att orda alla saker efter rum-flytten... På kvällen ska vi ändå till lande, vart min kompis Hencca följer med! Men hon blir tyvärr inte där hela påsken, bara till fredag ): Nåja, men det ska li roligt i alla fall. Vi ska "häxa" på lördagen, hoppas vi får mycket godis (: om inte, kanske påskharen har något mignonägg i reserv...

tisdag 30 mars 2010

Chokladälskarens kaka

Mums, mums, håller på att baka en kaka till påskhelgen. Den är rent ut sagt äcklig om man äter den genast, den ska stå i 2-3 dagar.
Fazers blå-kaka
200 g smör (rumsvarmt)
2 dl socker
-vispas till fluff
3 ägg
-vispas ett i taget ner
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakaopulver
-blandas först ihop i en skild bunke, sedan i ägg-smör-socker-fluffet
0,5 dl mjölk
1/2 platta Fazers blå (och du skulle bara VÅGA VANHELGA det här KONSTVERKET till kaka med att sätta de fasansfulla skurkarna till chokladtillverkare Marabous choklad i den. Tro mej, jag söker upp ej och TVINGAR dej äta HELA kakan om du gör det!)
-Blandas i till en jämn smet

Gräddas i sockerkaksform i 175° i 45-60 min.

OCH KOM IHÅG ATT LÅTA DEN VILA I KYLSKÅPET 2-3 DAGAR INNAN DU ÄTER!

Oj då!

Jag har inte bloggat på länge, men nu har jag fsktiskt inte haft tid. Först var vi på lande, som har stått ensamt där sedan november. När vi kom hem var det fullt upp, hjag skulle städa mina hyllor eftersom vi ska flytta våra rum och så har jag varit på körövning, vår kör ska nämligen sjunga med Sås & Kopp på svenska teatern. I fråga om capcakesen böev de ljusa helt OTROLIGT lyckade, men de mörka gör sej kanske liiite bättre som kaka. det böev för mycket av det goda, helt enkelt, med en stor muffins.

fredag 26 mars 2010

Mörka cupcakes tillägg

Ja, och så skulle jag säga att förkorta gräddningstiden REJÄLT när du gräddar de mörka cupcakesen. Det går säkert också bra att göra 14 stycken "botten", man behöver ändå inte öka glasyrmängden. Jag vet inte riktigt om jag skulle våga ta risken att minska den för 12 muffins, men det kan ju hända att det är möjligt... (:

Cupcakes á la Jacca


Mina cupcakes ser inte riktigt ut som vanliga cupcakes. Jag har förenklat glasyren något, och satt ett par av mina gena favorit-kakrecept som botten. Den mörka sorten är av after-eightkasrecept, samma kaka som blir 12 stora muffins. Glasyren är också den mumsiga after eight-glasyren.
De ljusa cupcakesen är gjorda a en lime-sockerkakssmet, som blev 12 normala muffins. Eller, jag gjorde alla cupcakes i amerikanske muffinsformar, och de mörka fyllde ut dem helt medan de med de ljusa inte blev riktigt fulla. Receptet till de mörka finns i inlägget under, de ljusa kommer här(receptet passar alltså både i sockerkaksform, då utan glasyr och i muffinsformar):

Limesockekaka/Ljusa cupcakes á la Jacca
75 g smör/margarin
2 ägg
2 dl strösocker
1 lime, ska och saft av
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
Glasyr:
1-1/2 dl florsocker
ca 2 msk vatten, eller så mycket det behövs. Jag mätte faktiskt inte.


  1. Sätt ugnen på 175°
  2. Smält smöret/margarinet
  3. Vispa ägg och socker pösigt, sätt i limeskal och limesaft och vispa lite till
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en skild skål
  5. Sätt i mjölet i äggvispet och rör ihop
  6. Sätt också i smöret och grädden och rör tills det blir en jämn smet
  7. Grädda muffinsar i 10-15 min, kaka i 35-40 min
  8. OBS! Bara för muffinsarna: Låt svalna innan du sätter en "prick", stor som en slant ungefär, av glasyr mitt uppe på toppen

torsdag 25 mars 2010

After eight-kaka

Det här är den äckligaste och hälsosammaste kaka jag någonsin har gjort.

Nä, jag skämtade bara. Det är den absolut godaste, och nja, den är är hälsosam om man räknar smör och mörk choklad som hälsosamt. Hälsosam för smaklökarna är den här kaka i alla fall! Den är otroligt mäktig, men på något vis kan man ändå äta mycket av dem om man är en obotlig godisgris. Pappa Päron skulle för länge sedan ha portat den från vårt hus om den inte skulle ha varit så god. Receptet kommer här:
After eight-kaka
Kakan;
200 g mörk choklad
200 g magarin/smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl

Glasyr;
25g magarin/smör
1 dl vispgrädde
ca 20 plattor after eight

Kaka/muffins
Sätt ungen på 175 grader. Smörj en form eller använd stora muffinsformar. Bryt chokladen i bitar och smält på svag värme. Rör om då och då.
Vispa ägg och socker så det blir fluffigt. Rör ner mjölet. Tillsätt chokladblandningen och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen eller muffinsformarna.
Grädda i nedersta delen av ungen i ca 30-40 minuter, kakan ska inte vara helt genomgräddad. Låt kakan/muffinsarna svalna och bli kall innan glasyren breds över.

Glasyr
Blanda mattfett, grädde och after eight i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. Låt blandningen kallna och bli tjockflytande. Bred glasyren jämt över kakan och låt stelna i kylskåp.

Gör gärna kakan ett par dagar i förväg så blir den godare :)

Bild kommer strax, så fort den är klar

onsdag 24 mars 2010

Flygande tax-gris

Jag kom precis hem från konstis, var vi i dag skulle rita grisar. Det blev balettdansande grisar, peace-grisar och drak-grisar. Jag ritade inte en enda av de här själv, men jag ritade däremot en flygande tax-gris. Först skulle det bara bli en vanlig gris. Men den fick för korta ben. Så satte jag till vingar på den, och läraren kom med förslaget att det var en tax-gris. jag lade till "flygande" och så blev det en flygande tax-gris. Man skulle göra en bio-affisch av sin grisbild, och min film blev och heta "Den Flygande Tax-grisens nattliga äventyr". Jag ser fram emot när den kommer ut på dvd...

AnzzkuLinzzku


Okej, okej, okej, deras blogg var lite (ganska mycket) bättre än vad jag hade väntat mej. Men här är några tips, över lag, till alla som bloggar/vill börja blogga
  • Skriv inte om samma saker hela tiden
  • Skriv inte heller t.ex. bara om skolan och vilka prov man har gjort
  • Skriv bara om sådant som kanske kan intressera andra, det är t.ex. onödigt att skriva att "mina strumpor är våta nu för att jag hällde vatten på dem"
  • Uppdatera ofta, men inte för ofta. Det blir jobbigt att läsa 34 inlägg per dag. 1-5 inlägg per dag är bra.
  • Skriv inte med stavfel, kolla det med ett stavningsprogram. Skriv inte heller "int", "e", "o", "ja" och "va".
  • Det är roligt att läsa en blogg med mycket bilder. Om man inte får sätta pås ej själv, sätt på bilder du har tagit från google eller gjort själv (Bilden i det här inlägget gjorde jag på glitterfy.com)

Vårtecken

Kommer det se ut så här i juni?
Eller så här?
Ja, jag har märkt att lite vårtecken har börjat komma fram,
  • I morse när jag vaknade halv åtta strålade solen in genom mitt fönster så att jag inte fattar hur någon kan sova när det är så ljust
  • Det blir faktiskt inte mera minus17 grader på natten
  • Det blir sommartid på söndag
  • Det är påsk nästa vecka!
  • När man går ut är det bara en enda snösörja så att skorna blir genomvåta direkt, i stället för massor pudersnö.
Men så finns det ju också ett stooort anti-vårtecken,
  • Snön, snön och snön. Det finns så mycket snö att den inte kommer att vara borta före juni.
Så vi lär väl få vänta ett tag till...

tisdag 23 mars 2010

Anzzku & Linzzku

Anzzku och Linzzku har fixat en blogg. Det blev typ mega-trend att ha blogg efter att jag gjorde min för att inte vara som alla andra. De höll på med Facebook, något så hjärndött att jag inte fattar, medan jag bloggade för fullt. Nu har typ alla (nåja, kanske inte riktigt) en blogg. I alla fall så har nu Anzzku och Linzzku från min klass gjort en blogg, adressen är anzzzkulinzzzku.blogspot.com. Klicka på adressen så kommer du dit. Men, ha inte för höga förhoppningar om den. Jag har på känn att de kommer att uppdatera sällan (:

söndag 21 mars 2010

Äppelkaka II slutsats

Perfekt! Den var verkligen supergod! Värt att pröva, alltså (:

Italiensk spenat II

Om nu någon i hela världen lyckas se vad det står på bilden, så är det bra. För dem som inte ser, står där att den är från Italien.
Någon kanske undrar varför rubriken var "italiensk spenat" i förra inlägget. Hela menyn var egentligen en stor åsnebrygga till det jag ville berätta. Nåja, i alla fall så var spenaten från Italien. Italien är precis vart vi ska fara till i maj. Jippii! Okej, så har jag sagt det. Vad sen? Jo, där ska vi äta massor av parmaskinka och pizza och pasta och allt möjligt. Så ska vi bo på en bondgård typ två nätter. Så ska vi såklart simma i alla iskalla sjöar och allt möjligt. Vi flyger alltså först till München och åker bil över Alperna till norra Italien. Jag läste just i skolan att Alperna går över Schweiz, Österriken, Italien och så lite Frankriken. vi åker högst antaligen genom Österrike.

Jag tror inte att jag klarade av att stava Schweiz ordentligt, men man vet ju aldrig. Kanske det omöjliga hände och jag lyckades stava rätt på första försöket.

Italiensk spenat

Jag bakade ju alltså inte en äppelkaka utan orsak. Mommo och moffa ska komma hit i dag och äta lunch. Mamma Morot håller just på och gör spenatpasta som vi ska äta, och den är så god att fast jag inte brukar ha mat-recept i bloggen MÅSTE jag sätta hit den. Måttena är lite dåliga, men jag hoppas ni klarar er.
Spenat-laxpasta
90-100 g kallrökt lax
100 g spenat, som man hackar grovt
5 vitlöksklyftor, som man hackar fint
1 rejäl skvätt vitt vin ( det här är Mamma Morots recept)
Lagom mycket pasta (4-5 personer)
massa parmesanost
1 lök, hackad

KOKA PASTAN! Den behöver inte vara klar före du börjar, men nästan.
Stek vitlöken och löken i olivolja och smör tills de blir mjuka. Hacka laxen lite, i med den med. Det gäller att vara snabb i vändningarna! Sätt i massor av svartpeppar. Häll i vinet. Spenatdags! I med den, vänta tills den har blivit liten och snäll. Pasta, som jag hoppas att du har kokat redan, blandar du nu i. Mums, mums, bara att börja äta! Ja, och just det, sätt på massor parmesan innan du börjar.

Äppelkaka II


Ja, det blir den andra äppelkakan för det här veckoslutet. Det här är en äppelkaka som jag faktiskt aldrig har smakat på, så jag kan inte garantera att den är god. Men om man ska tro på vad Mamma Morot säger är den definitivt jättegod.

Äppelkaka
Pajdeg:
150 g smör
3 dl mjöl
1 krm salt
ca 2 msk vatten
Toppa in smöret i mjölet bandat med salt, häll i vattnet och fixa det till en deg. Kavla/tumma ut i en pajform. Förgrädda inte bottnen!
Fyllning:
100 g smör
2 1/3 dl socker
2 ägg
3-4 äpplen
Rör ihop smör och socker till en gryning massa, blanda i äggen. Råriv äpplena och blanda i dem med. Häll smeten i degskalet och grädda i 225° i ca 30 minuter (Min paj, som jag gräddade i varmluftsugn, blev lite för brun i ett lite för tidigt skede, så kanske man kan grädda den i lägre).


De fina snirklorna där på gjorde jag med någon glitterglasyr som vi hade hemma, det gå säkert bra med vanlig, hemgjord också.

lördag 20 mars 2010

Bilderna från Noux

Här är några bilder, de är tyvärr inte mina egna eftersom jag glömde kameran. Klicka på länken och du kommer dit!


Okej, det borde fungera.

Melodifestivalen ):

Det blir nog lite ensamt i dag, utan melodifestivalen. Nu måste jag vänta ända till maj innan jag får se Eurovisionen! Inte för att jag vet om jag skulle orka hålla mej vaken hela melodifestivalen i dag...

Lingon-kolapaj

Det här behövs till 8 portioner:
Pajskal:
125 g margarin
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
Kolakräm:
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör eller margarin
Garnering:
3-4 dl färska lingon eller tinade röda vinbär eller hallon

Gör så här:
1. Smält matfett och blanda det med socker och havregryn.
2. Rör ner mjölet.
3. Tryck ut degen med hjälp av plastfolie i en lätt smord form, helst med löstagbara
kanter 25 cm i diameter och 3 cm hög.
4. Sätt ugnen på 200°
5. Låt ugnen stå i kylen medan ugnen värms upp.
6. Grädda på första falsen nerifrån i ca 15 min.
7. Gör under tiden kolakrämen genom att låta grädde, sirap och socker koka i 10-15
minuter.
8. Droppa lite av smeten i kallt vatten. Den ska inte flyta ut men den ska vara mjuk.
9. Rör ner vaniljsockret och matfettet i kola smeten och låt den svalna.
10. Lägg den nästan kalla smeten i det avsvalnade pajskalet.
11. Låt kallna helt innan de färska lingonen läggs på.

Pajskalet fyllt med kolakräm kan förvaras svalt i ett par dagar, men bären bör läggas dit strax före serveringen. Komplettera gärna med en klick vispad grädde.

Äppel-marängpaj

Det kan hända att jag har publicerat det här receptet förut, eftersom jag gillar det så mycket (:

Äppelmarängpaj

Pajdeg:

100 g smält smör

1 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Äppelfyllning:

3-4 äpplen

0, 5 dl socker

1 msk vaniljsocker

1 msk potatismjöl

Maräng:

2 äggvitor

1 dl socker

Blanda ihop alla torra ingredienser till pajdegen, och häll över det smälta smöret. Rör om, så att det blir en deg. Platta ut den i formen. Skala äpplena, och skär dem i tunna klyftor. Blanda dem med vaniljsocker, socker och potatismjöl. Häll ut dem i pajformen och grädda i 200° i ungefär 20 min, äpplena ska vara mjuka. Ta ut pajen, vispa ihop marängen och häll över. Grädda vidare i 10 min, eller tills marängen har fått lite färg.

Baka, baka kaka

I dag ska vi fara till våra kompisar på middag, och Mamma Morot lovade så klart att jag skulle laga efterrätt. Inte för att jag klagar, inte! Det är bara roligt. Jag ska laga en äppel-marängpaj, min personliga favorit, som nu är i ugnen. Så ska jag också laga en kola-lingonpaj, som Mamma Morot gillar. Recepten kommer just, i skilda inlägg.

Gäsp

Gääsp! Gissa vilken vakt jag fick? Rätt, två till tre. Nåja, men egentligen var det inte så farligt eftersom man fick sova både före och efter. Det regnade halva natten, men det var bara mysigt eftersom tältet inte läckte. Men snögolvet däremot gjorde att sovsäcken blev lite fuktig om man sov för nära kaminen.
Nu har vi i varje fall lyckligt kommit hem, och alla är glada om än lite trötta. Tyvärr glömde jag kameran hemma, så jag har inga foton ):

fredag 19 mars 2010

Kamintält



I natt ska jag inte sova i min egen mysiga säng. Jag ska sova i en stekhet sovsäck på ett hårt liggunderlag i ett kamintält någonstans i Noux skogar. Jag har redan gjort det två gånger, förra gången var också Pappa Päron med. Den här gången blir det premiär för Calzzi och Pappa Pärons andra gång. Hela evenemanget ordnas av Naturklubben, som både jag och Calzzi är med i. Pappa Päron ställde så klart upp på att "vakta" oss och alla andra barn, precis som förra året. Det går ut på att vakta kanminen mellan 2 och 6, när ingen annan ändå är vaken, och så plåstra om alla små barn som har skurit sej i fingret och hjälpa folk att grilla korv. Hoppas, hoppas, hoppas att jag inte får någon hemsk kaminvakt, så där mellan 2 och 3. men jag är nästan äldst av barnen där, så chansen är inte så stor att jag får den mellan 9 och 10 eller 7 och 8 på morgonen... Bilderna är från förra året, där Pappa Päron försöker äta upp en gran och jag och några andra står framför vedförrådet.

söndag 14 mars 2010

Poker

Vi spelade lite poker, den enklaste möjliga versionen. Jag fick i första ronden hjärter färgföljd från ess uppåt, och turen fortsatte (nästan) till slutet. Croupieren blev "skjuten" så där 10 gånger. Vi "sköt" honom varje gång som han gjorde något fel. Calzzi blev "skjuten" en gång, för att hon sjöng falskt, jag blev "skjuten" en gång för att jag hade armbågen på bordet och Ågge blev "skjuten" tre gånger för att se för söt ut. Pappa Päron vann till slut, när jag hade satsat 18(alla)"pengar". Calzzi satsade lika mycket, och hon donerade resten till Pappa Päron. Det slutade med att Pappa Päron satt där med alla pengar i hela spelet (:

Bild & 160

Har någon noterat min nya, fina bild som finns där uppe? Ganska fin, va? Jag experimenterade lite med Photoshop Elements, och vips, så fanns den där. Så satte jag in den i bloggen, och den passade perfekt (:

Om någon undrar över 160:et i rubriken är svaret att det här är mitt 160:e inlägg! Jippii, i slutet av januari hade jag 100. och nu, en och en halv månad senare, har jag 160. Inte en så liten ökning... Jag hade egentligen tänkt göra ett jubileum-inlägg vid 150, men då var det Pernilla Wahlgrens tur att bli berömd via min blogg.

Pappa Päron kom just med en kommentar; Ja, men har du inte räknat ut att 7% av dina inlägg skrev du i går under melodifestivalen...
Han räknade just hur många procent det blev, och det blev 7!

Mätt som en plätt

Nu är jag verkligen mätt som en plätt. Till morgonmålet i dag gjorde vi amerikanska pannkakor. Såna där fluffiga, ni vet. Ooch de var verkligen mättande! Och goda, så klart. Men man orkade inte ens med två som inte var stekta i plättpanna men ändå rätt så små. Här kommer receptet:
2 st ägg
5 dl filmjölk
5 dl vetemjöl
1 dl socker
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk salt
4 tsk smör, smält

Rör ihop ägg och fil. Smält smöret och rör ner detta samt övriga ingredienser. Stek så stora plättar du vill, men på SVAG värme.

lördag 13 mars 2010

Eric Saade-manboy

Wohoo, heja Eric Saade! Han är bäst. Men dushen i slutet förstör en del av showen. Men på samma gång är det rätt så coolt. Pappa päron tycker att början låter som början på en Arne-alligator-spöksång...

Anna Bergendahl-this is my life

This is my life, my friend. This is my life, my friend. This is my life, my friend. This is my life, my friend. This is my life, my friend. This is my life, my friend. This is my life, my friend. This is my life, my friend. ungefär så här går sången. Ingen höjdare, precis. En flicka med en gitarr. Näpp, inte bra.

Salem Al Fakir-keep on walking

Jo, han är väl begåvad. men frågan är väl om sången är så begåvad. Och refrängen kommer genast. Jag vet att många gillar det här, men jag är lite skeptisk. Ett plus är ju förstås att han har skrivit hela sången själv.

Så skulle jag också säga att man kan kolla på alla bidrag på www.svt.se/melodifestivalen

Jessica Anderson-I did for love

Ballad igen. Jag gillar inte ballader. Men de här hör ändå till en av de bättre, om man skulle skippa de högsta delarna. Men fin klänning(:

Ola-unstoppable

You see her face in the magasin. She smiles to you from the tv-screen...

Min nästbästa favorit. MYCKET bättre än alla andra. Gubben som hackar på pianot i bakgrunden är rolig. Sången är BRA. Han vinner. Sådeså. Wohoo, raketregnet i slutet äger!

Peter Jöback-hollow

Bläbläblä. Peter Jöback? Han hör inte hemma här. Han är definitivt sämst. Jag måste gå och spy.

Timoteij-kom

Det här gillar jag. En av mina favoriter. Tredje-bäst närmare bestämt. Men på svenska? Tyvärr tror jag inte de skulle klara sej.

Kom just på att man egentligen skulle twittra om det här. Men jag har ingen twitter...

Andreas Johnson-we can work it out

Grön läderjacka+ballad+lyspinne=nja. Han sjunger väl helt bra, men typer i läderjackor som försöker vara coola men sjunger ballader är inte min melodi.

Pernilla Wahlgren-jag vill om du vågar

Bra shlager, men klarar den sej i stora Europa? Kanske lite i fel tidsålder också. Jag gillar sången mycket, om den inte skulle vara i det här sammanhanget. På allvar, tror verkligen någon att den här sången kan vinna Eurovisionen.

Darin-you're out of my life

Jag har bestämt att jag ska kommentera alla bidrag i finalen. Darin var först ut-enligt mej är han lite fånig med sina vita kläder och vindmaskinen. Sången är nu så där nja, men han sjunger väl ok. Men helheten blev lite fjantig. Darin var väl en förhansfavorit, men man vet väl aldrig vad svenskarna tycker i slutändan.

Melodifestivalen

Heja Eric Saade!

Von V II


"Anonym" vann tävlingen. men tyvärrhar han/hon ingen blogg han/hon vill visa, så ingen vann i min tävling. Men bra gissat, Lotta och Anzzku. Det är alltså en Vespa, som Pappa Päron införskaffade förra veckoslutet. I dag var vi och köpte hjälmar m.m. Den på förra bilden är min och Calzziz.

en till ledtråd

fredag 12 mars 2010

Von V

Von V, Von V, Von V, Von V, Von V, Von V, Von V, Von V,Von V, Von V...
Den första som gissar vad eller vem Von V är får reklam för sin blogg i min blogg! Jag skriver svaret i morgon...

En liten ledtråd kan ni få; svart, adopterad från Italien, två år gammal, tycker om att leka på vägen. Oj då, det blev visst fyra stycken....

Alexandersbakeler

Jag har hittat ett rätt så lätt recept i en tidning på alexsandersbakeler. Eftersom båda jag och Calzzi älskar dem tänkte jag att jag skulle testa. Sagt (tänkt) och gjort! Hittils har det varit lätt så lätt, och nu är bottnen i ugnen. Men jag tror att utmaningen ligger i att få dem att hållas hela när man lyfter dem på varandra (bottnarna alltså). Receptet kan jag väl i alla fall ge:

Till 12-16 st
200 g smör/margarin
1/2 dl socker
4dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning:
Hallonsylt
glasyr:
4 dl florsocker
ett par msk vatten

Nyp det mjuka smöret, socker och mjöl till en grynig massa. Sätt i äggulan och blanda snabbt ihop till en jämn deg. Tillsätt ev. ett par msk vatten om det inte håller ihop. Kavla ut degen till en platta lika stor som plåten och lägg den på enplåt med bakplåtspapper.Grädda i 200° 8-10 minuter. Låt svalna lite innan du skär plattan i 24-32 bitar, beroende på hur stora du vill ha. Brad sylt på hälften av bitarna och lyft resten av bitarna ovanpå. Rör ihop glasyren och bred ut den på bakelserna. Låt svalna.

Det är inte så svårt som det ser ut!

torsdag 11 mars 2010

Smoothie!



Lite torsdags-lyx måste man ju unna sej, i dag valde vi smoothie. Smoothien är gjord på bläbär och hallon, och jag lovar att den supergod! Och lätt att göra är den också! Här kommer receptet;

Typ 100 gram nästan tinade blåbär (mätte inte precis hur mycket...)
150 gram nästan tinade jordgubbar
yoghurt tills det smakar gott (ungefär 3-5 dl?)
lite florsocker, beroende på hur sött man vill ha det
Mixa bären tillsamman med lite av yoghurten. häll det i en skål och blanda i mera yoghurt tills det smakar som man vill ha det. Sätt i florsocker efter smak.

Oj då, det var första gången jag försökte få ett recept som jag aldrig sett skrivet på papper. Nå, "learning by doing" som man brukar säga. Kanske det går bättre nästa gång...

"Garneringen" är helt enkelt en klick yoghurt med ett blåbär ovanpå (:

tisdag 9 mars 2010

Några små detaljer


Några små detaljer jag glömde från Danmark-resan;
Första dagen köpte vi lite jellybeans från en godisbutik. Det fanns i massor av otroliga smaker, t.ex. popcorn med smör, sockervadd, apelsinsorbet, choklasmousse och körsbär. Vi åt dem medan vi gick, och jag bad Pappa Päron att smaka på en grön böna. Jag visste vad det var, men Pappa Päron tog den intet ont anande och åt. Han höll på att storkna och spy. Smaken var jalapeño (Jag vet inte hur man får en sån dän grej på n:et), enligt Pappa Päron smakade den chili, damm och spyor. Han matade fåglarna med resten av de gröna bönorna...

A
I
I
Den fruktade gröna bönan

Dag 3


Dag 3 for vi til Malmö med tåg, över Öresunsbron. Dagen (eller kvällen?) före hade melodifestivalens sita deltävling varit där, så där var massor med människor med kappsäckar. Vi gick på cafe, gick på bokrea (när vi äntligen kunde köpa SVENSKA böcker) och gick till några museer. Så åkte vi tillbaka till flygfältet i Kastruo med tåg. En av höjdpunkterna var att de på tåget hade kakaomaskiner (egentligen var det kaffemaskiner men man fick också kakao) var man kunde köpa kakao får endast 10 danska kronor (ca 1,30€). Men vi ville ju faktiskt få slut på kronorna, så...

På bilden vankas det snegel och kakao på tåget till Malmö

måndag 8 mars 2010

Dag 2

På andra dagen i Danmark lekte vi Japanska turister, d.v.s. fotade massor, gick några varv till längs Strøget, köpte Hoptimisten (Gissa vad det är om du kan...), gick några hundra varv till på Illums Bolighus (Som är ett jättestort inredningsvaruhus), som vi redan hade varit på dag 1. Och så åt vi massor med sneglar, förstås. Sneglar är en sorts kanelbullar, som är helt utsökta. Dom godaste koom från 7 eleven, haha. Men vi gick ju inte heller till något litet lokalt bageri, så vi får väl skylla oss själva för att vi bara åt sneglar från 7 eleven. Så lärde jag mej också några danska ord; men det var nog inte bara på dag 2 utan på hela resan. Liten danska-språkkurs:
Snegel=Dansk kanelbulle
Værelse=Rum
Roligt= lugnt
Uge= vecka
Det finns antagligen flera, jag bara inte kommer på dem nu...

Danmark-resan

Orsaken till att jag nu plötsligt har börjat blogga igen var att jag just fick ett textmeddelade av Pappa Päron. Det så ut så här: Blogga eller städa ditt rum. Inspekterar om en timme! Och jag ville ju INTE städa rummet...

Vi var alltså till Danmark (Vi= Jag, Pappa Päron & Calzzi) i slutet av sportlovet. På tisdag kväll frågade Pappa Päron om jag ville fara till Danmark, och jag sade jo. Jag trodde att han menade någongång vi påsken, ungefär. Men när jag kom till vardagsrummet hade han nästan boket det, när han var klar slog han fast laptopens lock och sade att planet går på torsdag klockan 17.45. Så visste jag det. Men det gjorde inte Calzzi, för hon var på sin kompis lande. Hon fick veta det först dagen efter, ungefär 28 timmar före avfärd.

Första dagen gick vi kanske 34 gånger upp och ner längs strøget, gick på sådär 1000 cafeer och gick till Rosenborgs slott och spanade in kronjuvelerna. De var ganska fina, och hade rubiner på sej som var ungefär lika stora (nåja, kanske lite mindre) som Fjunis knytnäve. På kvällen gick vi på Avatar, 3D förstås. Det enda lilla problemet var att textningen var på danska. Men de pratade engelska, och danska är inte så svårt som man skulle kunna tro att det är att läsa.

Oj då, måste göra ett nytt inlägg för resten av resan, annars kommer INGEN att orka läsa hela (:

Listan...

Här kommer nu listan över allt jag BORDE ha bloggat om. Men tyvärr har jag inte bloggat om dem...
  • Danmark-resan 25-28.2
  • Ågges nya blåa flexikoppel
  • sportlovet (Inte för att jag gjorde så mycket...)
  • Mamma Morots och Fiisus och Fjunis resa till Kanarieöarna (Som dom far till i morgon...)
  • Hoptimisten
  • Von V
  • Hm, och något mer, som jag har glömt, antagligen
Den som kan gissa vad en Hoptimost är och vem Von V är får reklam för sin blogg i min blogg. Observera att man måste svara på båda två!

Roligt, roligt

Ta det lugnt. Jag är inte död, och just i detta nu håller jag på och skriver ett nytt inlägg. I fråga om rubriken betyder rolig lugn på danska.