Sidor

söndag 31 januari 2010

Fjunis stora dag


I dag har Fjuni nått tre milstolpar.
  1. Hon har fått äta potatis första gången
  2. Hon har fått sin första tand
  3. Hon har lärt sej flytta på sej lite
Eller vi vet nu inte riktigt med det där tredje, kanske hon har kunnat det längre. I alla fall, när man sätter ner henne är hon på en plats, när man tar upp henne på en annan 20 cm bort. Och så höll vi på att glömma den fjärde milstolpen, hon skrev lite på datorn, som ni kan se i förra inlägget. Den 3:e februari fyller hon ett halvt år, om någon undrar hur gammal hon är.

Bravo, Fjuni!
Det här inlägget är nästan kopierat från Calzziz & Jaccas Blogg, men lite redigerat.

Jag ser inte vissa bilder-guide


Det har kommit några klagomål (Eller vad ska man kalla det?) om att man inte ser vissa bilder, men nog andra. Det beror antagligen på att jag har fotat vissa bilder med en annan dator som som sparar bilderna i ett nyare jpg-format som inte kan ses av Internet Explorer. Lösningen på detta är antagligen att öppna bloggen i en annan webbläsare, Mozilla Firefox borde fungera. Firefox är annars också en både snabbare och säkrare webbläsare (används som standard av bl.a. Nokia). Om du har en Mac är det inte det här som är problemet, eftersom jag gör min blogg på en Mac, i Safari. Om inget av det här löste problemet så kan jag inte hjälpa er med det.
B§NH B3 NN5 6NV UYX76 KIYHHNB <--- Fjuni skrev lite..

Fiisus tand


Fiisu tappade sin första tand på torsdagen. Hon bet i ett äpple, och så, vips,var den borta. Hennes äpple som hon åt till morgonmål blev helt blodigt. Hennes bästa kompis hade också en jättelös tand, och på dagis frågade hon hur Fiisu hade tappat sin. Fiisu svarade att "Jag bet i ett äpple och så lossnade den". På kvällen ringde kompisen och sade att hon också hade tappat en tand när hon bet i ett äpple.

Snö, snö, snö...

Kan det aldrig sluta snöa? Tänker det aldrig bli sommar här i Finland? Och folk pratar om växthuseffekt och klimatförändring...
Nåja, men i går var vi på högholmen, en djurpark. Det här visste ni redan om ni har läst Calzziz & Jaccas blogg. Nu-trycker-du-på-länken-och-blir-en-följare-av-den!Detta-är-en-order! På högholmen var det nästan inga människor alls som var och tittade på djuren. Och så fanns där MASSOR med snö. Och när det inte fanns några människor där var ju snön förstås helt orörd. Vi hade rätt så roligt där med all snö, och den snömängden som fanns där var ändå helt okej. Men nu i natt har det snöat ÄNNU MER! Kan du tänka dej det?? I morse när jag gick ut på morgonpromenad med Ågren hade det kommit säkert en halv meter snö till! Och ingen plogbil hade ju så klart kommit och plogat vår gård, så jag fick gå med snö i skorna resten av promenaden. Kan det inte sluta snöa snart? Jag vill ju faktiskt att det ska bli sommar!

lördag 30 januari 2010

Goda nyheter!

Jag har fixar en till blogg, calzzizjaccasblogg.blogspot.com
Som ni kanske förstår av namnet är det både jag och Calzzi som styr och ställer där. Kolla in den!

fredag 29 januari 2010

101!


Det här är mitt 101:a (Eller ska man säga 101:e?) inlägg! Det ska firas med raketer!

Egentligen hade jag tänkt fira mitt 100:e inlägg så här, men det blev inte så, såg först nu att det här var 101:a.

Pang! Boom! Grattis, Jaccas Blogg!

Och så gig det till när Jaccas Blogg fick det 101:a inlägget. det var dessutom det fjärde inlägget den 29.1.2010.

Galet hår

Jag och Calzzi har ägnat halva kvällen åt att göra varandra "fina". Vi fixade håren på varandra och också naglarna. Naglarna blev väl helt bra, men frisyrerna är knappast något som man skulle vilja gå ut med. Åtminstone mitt hår är så fullt av hårsprej att man skulle kunna tro att det är en istapp. Förresten frös mitt hår i dag på morgonen till en istapp när vi hade varit och simmat med skolan och sedan gick ut på rast. det var helt enkelt mitt vanliga hår, och så hade det runnit vatten ner för det och vattnet hade frusit. det såg ut som en istapp med mitt eget hår i!

Och alla som har klagat på att jag har få inlägg; det här blev det tredje i dag sedan klockan 14.21. JAg vet att jag inte är i närheten av Rebeckas (www.rebbiwood.blogspot.com) bloggs mängd inlägg, men ändå.

Barbro??

Nu är det så att massor av personer har sagt att jag ska göra mera Barbro-videon. Nu har ni er chans att få er vilja igenom!
Skriv en kommentar till det här inlägget. Man får bara skriva en kommentar, och tro mej, jag SER om du sätter flera kommentarer under olika namn. Man måste inte vara medlem på blogspot.com (alltså ha ett google-konto) för att kunna kommentera. Liten skola i hur man kommenterar:
  1. Tryck på "0 kommentarer" nedanför inlägget. Där kan egentligen stå vilken siffra som helst, beroende på hur många kommentarer inlägget har fått.
  2. Om du har ett blogger-konto är det enkelt. Då vet du antagligen redan hur man gör. Annars trycker du på den lilla menyn bredvid "välj profil"-texten.
  3. Sedan väljer du antingen "Anonym" eller "Namn/webbadress", beroende på om du vill vara anonym eller svara med namn. Du behöver så klart inte skriva ditt riktiga /hela namn dit.
  4. Sedan skriver du kommentaren. Skriv någonting i stil med "Jo, jag vill att du ska filma mera Barbro". Alltså, det gäller ju bara för det här inlägget, annars kan du skriva vad som helst.
  5. Tryck sedan på "Skicka kommentar". Om den säger att det inte går, försök ett par gånger till. Om det ändå inte går, försök igen om en stund.
  6. Tadaa, du har skickat en kommentar!

Kladdkaka II

Ett till kladdkaks-experiment. Den här gången med någon sorts kokoskola på. Jag har inte ännu smakat på den, men den ser supersmaskig ut. Men jag vågar inte lyfta upp den och ta den till datorn för att fotas, den är så varm och tung. Jag gjorde den i en oval form, ungefär 35x25 cm (jag mätte på bredaste stället). Det blev ganska bra med en sån form, kakan blev ungefär 4 cm hög, formen var 7 cm hög. Man kan ju alltid sätta den i en annorlunda form om man vill ha annorlunda höjd på kakan.
4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
175 g mjukt rumsvarmt smör (Jag smälte det)

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i det vita fluffiga. Rör till sist ner det mjuka smöret. Klutta ut den tjocka smeten i en smord långpanna och grädda i ugn 200 grader 15 minuter(Jag satte 12 min i varmluftsugn).

Under tiden gör du kakans täcke:


TÄCKE
75 g smör
2 dl socker
1 1/2 dl grädde
1 dl sirap
250 gr påse kokos

Blanda alltihop och låt sjuda i ca 5 minuter. Det kan löna sej att först smälta smöret och sedan blanda i sockret, sirapen, grädden och kokoset. När du tar ut kakan ur ugnen- bred på kokoskletet och grädda ca 10 minuter (Jag satte ungefär 6 min i varmluftsugn) till i ugnen. Passa kakan så att kokoskolan inte blir bränd, den ska bara bli fint brun.

Det går antagligen att halvera receptet och sätta det i en "vanlig" kladdkaksform. Men jag har inte testat, så jag ger inga garantier!

Blogger tycks ALLTID krångla när jag sätter in recept, det färgar det i tusen olika färger. Därför bli det konstiga färger på alla recept-inlägg, för jag måste färga texten igen...

söndag 24 januari 2010

Experiment

I dag har jag gjort ett nytt experiment. Jag har gjort muffinsar med hallon, kanel och havre. Jag har aldrig gjort dem förut, och man får verkligen hoppas att det bli gott, för mjölet kostade 2,50€ på Teboil, dit mamma Morot gick i pyjamas. Egentligen borde jag nog ha gått själv, men mamma behövde också mjöl till sin focaccia. Om någon undrar varför vi bakar så mycket så här på morgonkvisten, så är svaret att Famo och Fafa ska komm hit på "frunch". Här kommer receptet; det är taget från en sida som heter dagensmuffin.se, var det finns recept på muffinsar för hela slanten!

Kanel- havre- hallonmuffins

12 portioner
Normalstora formar, 12 st/plåt

100 g smält
margarin
2 dl mjölk
2
ägg
1 1/2 dl socker
1 tsk
vaniljsocker
4 dl
vetemjöl
2 tsk
bakpulver
1 nypa salt
1- 1 1/2 dl
hallon

Havretäcke:
75 g smält
margarin
3/4 dl socker
1 dl
havregryn
1 1/2 msk
kanel






Sätt ugnen på 200°C. Smält smör, tillsätt mjölken till det smälta smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma vätskan. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Häll i hallon och klicka sedan ut smeten i formar.

Smält margarin, socker, havregryn och kanel tillsammans i en kastrull. Lägg en sked ovanpå varje muffin. Grädda muffinsarna i ca 20 min.

fredag 22 januari 2010

Kladdkaka


Jo, jag har gjort en ny kladdkaka igen. Den här gången en med choklad-kolaglasyr. Pappa Päron sade att den var ganska sliskig, men han gillar inte kladdkakor över huvud taget. Eller jo, han gillar smaken, men han tycker inte det är "tillräckligt förfinat för att serveras hemma hos oss". Jag tror egentligen att han tyckte att det var det mumsigaste han har ätit sedan Ågge fyllde ett. Nåja, men i alla fall tog den slut genast. Det är är vad som är kvar... (Eller kanske det är kvar två bitar, men det skulle inte ha blivit ett snyggt foto av det (:) Och så kommer receptet;

150 gram

smör

2 st

ägg

2,5 dl

strösocker

1 tsk

vaniljsocker

1 msk

kaffe, kallt

1,5 dl

vetemjöl

0,5 dl

kakao

1 tsk

bakpulver

Fudge

1,5 dl

vispgrädde

1,5 dl

strösocker

2 msk

ljus sirap

100 gram

mörk choklad, (gärna 70 proc kakaohalt

75 gram

smör, rumstempererat

Garnering

1 msk

kakao

Tillagning

ca 10 bitar



1. Sätt ugnen på 175 grader.



2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.



3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.



4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.



5. Pudra över kakao.


P.S, man kan skippa kaffet om man vill(:

söndag 17 januari 2010

Det brinner!

På lördagen var vi och tittade på ett hus som brann, det var FBK som brände upp ett hus och övade rökdykning. Journalisten var så klart på plats, men Barbro var tyvärr inte med. Eller jo, hon var med, men var inte med i sändningen. Det är på tiden att journalisten är i huvudrollen!

tisdag 12 januari 2010

???


Den är lös, den är kladdig, den är liksom lite seg, den är gjord av mjöl och vatten, den jäser, den luktar inte så gott...
Vad är det månne??
Jo, nu är det så att vi har fått tillökning i familjen. Det är en...

SURDEG!
Jag fick min surdeg, min "Tamagotchi" av Pappa Pärons kompis. Jag kallar den Tamagotchi eftersom man hela tiden måste sköta om den. Man ska mata den, man ska öppna burken varje kväll så den inte exploderar, och slutligen, ungefär var 10:e dag ska man baka med den. Den är ganska intressant, den lever sitt eget liv där i burken i kylskåpet. Den bubblar och pyser när man öppnar burken. och det lär vara så att om man glömmer bort den ungefär tre veckor, så sen när man öppnar den sprutar den över hela köket. Kanske som straff för att man har glömt bort att mata den?
Nåja, någon kanske undrar varför jag bara pratar på om en surdeg. Sakan ä den att jag just har premiär-bakat ett bröd men surdegen. Nu är bröden i ugnen, det ska bli intressant att se hur annorlunda (Om det smakar annorlunda) det smakar jämfört med bröd bakat på bara vanlig jäst. En sak är åtminstone säker, och det är att degen blev kladdigare än med vanlig jäst. Men det KAN ju också hända att jag satte för lite mjöl i degen...

lördag 9 januari 2010

Godis


I dag är det ju lördag=GODISDAG!
Vi hittade lite godisar i bilen i en påse, som hade varit där i kanske en vecka. Godisarna var Tutti frutti Passion-godisar. Det är ju så där -20 grader ute, så de var ju så klart helt frusna. vi smakade på dem, pck upptäckte att de ju var stenhårda. Man måste suga på dom, dom gick inte att tugga. Pappa Päron tyckte att de var jättegott, och sade att man alltid borde ha en påse i frysen. Egentligen var det inte en så dum ide´, dom var faktiskt ganska goda (:
När vi sedan var i butiken så skulle vi köpa lördagsgodis. Och Pappa Päron skulle ju såklart köpa något nytt, som han aldrig hade smakat på. Han köpte en hallon-cheescake-kismet, som till min stora förvåning var god! Men det smakade inte längre så mycket som kismet...
Fazer har/hade en gång några chokostänger men några konstiga smker, Vitchoklad-jordgubb-basilika, mörkchoklad-citron-peppar och mjölkchoklad-pistach-salt. e var nu kanske inte Fazers mest lysande ide´, de med vitchoklad smakade mest diskmedel med jordgubbsdoft. Och den med salt smakade ju salt, såklart. Pappa pärons nya produktutvecklingide´för Fazer var att göra en scout-choklad, vars smak skulle vara "sinol-granbarr".

tisdag 5 januari 2010

Barbro, säsong 1, avsnitt 3

Barbro babblar på om klimatförändringen...

Vem som spelar vilken roll och all annan information finns i inlägger "Barbro intervjuas"

Barbro, säsong 1, avsnitt 2

I dag tar vi oss en titt i Barbros garderob och på Barbros smink. För att se vem som är i rollerna och annan information, titta på inlägget "Barbros intervju"

Barbro, säsong 1, avsnitt 1

Här kommer andra avsnittet med Barbro! Här dricker journalisten och Barbro te. Det här är bara första avsnittet av första säsongen, så ni har verkligen inte sett allt av Barbro än...
P.S, det här är det 90:e inlägget i Jaccas Blogg!

P.P.S, det finns planer på en "Barbro the Movie", som kanske kommer att komma någon gång före sommaren.
För att se vem som är i rollerna och annan information, titta på inlägget "Barbros intervju"

måndag 4 januari 2010

Barbro intervjuas

Här är min fina intervju med Barbro von Tudelius. För övrigt är Barbros syster 87 år gammal.
I rollerna är:
Rosalind: Fiisu
Barbro: Calzzi
Jounalisten: Jacca
Kamera: Vår morbror
Allt är filmat med vår morbrors kamera. Man får skratta åt oss, det är inte förbjudet :)


Vi beklagar eventuella likheter med verkliga personer, allt är helt påhittat.(Det var Calzzis påhitt) Calzzi hittade också på namnet (Barbro von Tudelius)

söndag 3 januari 2010

Dans-ägget

Om någon inte riktigt ser vad det står på ägget, så står det att "JAG ÄR ETT DANS-ÄGG"

När vi spelade klöver åtta (Pappa Päron, Fiisu och Calzzi håller ännu på) så hade vi ett kokt ägg som blev över från morgonmålet som pant. Vi upptäckte snabbt att ägget kunde danska breakdance, och om en liten stund fick vi reda på att det också kunde danska ballett! Om ni nu undrar hur ett ägg dansar ballett, så är svaret att det ställer sej på den smalaste ändan och snurrar runt, runt som en snurra. När pappa hela tiden fick ägget som pant, så försökte han ibland snurra på det utan att ägget ville dansa. Pappa Päron hann många gånger säga att "uppför dej, ägg!", innan spelet var slut.