Sidor

torsdag 25 juni 2009

Mitt i semlebaket


Ja, nu är jag mitt i semlebaket, semlorna jäser nu. Jag har bakat dem med min minsta syster Fiisu, som är fem år men superduktig på att baka. Här kommer receptet:
Havresemlor:
10 dl havregryn
1 l mjölk
blötes tillsammans ungefär 1 timme (40 min går bra, men det står 1 timme i receptet...)
150 g smör/margarin smältes och hälls medan det är hett över havregrynen och mjölken.
2 bitar jäst (100 g) smulas i mjölk-smör-havregryn-blandningen
1 msk salt
1 msk socker
1 dl solrosfrön
5 dl rågmjöl
8-10 dl vetemjöl
blandas och knådas i.

Sätt ugnen på 250 °c, kavla degen till en ca. 2 cm tjock platta. Ta ut semlor med ett mått, till exempel ett glas. Låt semlorna jäsa 30-40 min, övertäckt på en plåt. Gräddas ca. 5 minuter i 250°c.

Nu har det hunnit gå så lång tid, att jag ska sätta in semlorna i ugnen! Bilden är på de nygräddade semlorna.

måndag 22 juni 2009

hemma från alla läger


Nåja, jag var bara på ett läger, från måndag till onsdag. Vi simmade i vattnet som var fjorton grader, metade, rodde och gjorde allt möjligt roligt. Jag har inga bilder nu, måste ladda in från min kamera, men kanske det kommer bilder senare. Sedan var vi hos Mormor och Morfar i Ekenäs, var vi åt glass i tre dagar. Men visserligen for jag med Mamma Morot och Pappa Päron till vårt eget sommarställe sista dagen. Sedan for vi till en ö på midsommaren, och dit kom som alltid, SJÖRÖVAREN!! de hade gjort en skattjakt, var man skulle t.ex sjunga en sång, bygga en staty och sånt för att sedan hitta skatten, massor av godis och annat gott. Där simmade vi också i fjorton graders vatten, alla barn hoppade från bryggan. Det var ISkallt! på bilden så är jag utklädd till smurf, det var på vappen på skolans maskerad...

söndag 14 juni 2009

Sommar


Jag lyckas visst inte skriva så ofta nu när det är sommarlov... Vi kom just hem från lande, där vi hade varit sedan fredagen. Det regnade ungefär alla dagar, mer eller mindre. Det åskade nästan hela natten till idag! I morgon ska jag fara på naturklubbens läger, som är över två nätter. Efter det ska vi åka till mommo och moffa, och på fredagen kommer Mamma Morot och Pappa Päron och hämtar oss därifrån för att vi ska fira midsommar på en ö i Ekenäs skärgård. Här badar Calzzi med Ågren i en tunna på lande, Ågge är lite förskräckt...

fredag 5 juni 2009

Tykkimäki

OOPS, jag har inte skrivit på nästan en vecka! I går var vi till Tykkimäki, som alltså är en nöjespark. Vi åt socker vadd och åkte i massor maskiner, Calzzzi åkte i en karusell var det var som gungor på kedjor, som sedan for 72 meter upp i luften och hade en fart på 70 km/h! I dag ska vi fara till Mommo och Moffa, jag och Calzzi ska gå Kanontian, en springtävling, med Mommo.